Zoeken
 
 

Veilige landing op Mars dankzij Picanol (video)


3 maart 2021
De NASA-rover Perseverance maakte onlangs een veilige landing op Mars, daar speelde weefgetouwenfabrikant Picanol uit Ieper een grote rol in. Heathcoat Fabrics uit het Verenigd Koninkrijk werd geselecteerd om de parachute voor de rover te ontwerpen en fabriceren en gebruikte hiervoor een Picanol-weefmachine.

Peter Hill, Directeur Geweven Stoffen bij Heathcoat Fabrics, legt uit: 'De technische eisen voor parachutestoffen die in de ruimte worden gebruikt nemen steeds verder toe, omdat de te vervoeren ladingen in massa zullen toenemen nu NASA in het komende decennium monsters van Mars naar de aarde wil terugbrengen. Lading met een hogere massa vereist sterkere parachutestoffen met een zo klein mogelijk pakvolume die bestand zijn tegen een intensief verhittingsproces dat ervoor zorgt dat micro-organismen van de aarde andere planeten niet besmetten. Deze speciale parachutestoffen moeten ook bestand zijn tegen lage temperaturen tijdens het vervoer en vervolgens met succes bij supersonische Mach-nummers op hun bestemming worden afgeworpen.'

 

Het eindresultaat van het ontwikkelingsproject was een stof die dertig procent sterker was dan concurrerende stoffen op basis van gewicht vóór veroudering door hitte en tachtig procent sterker na veroudering door hitte. De foto bij het artikel toont een Mars 2020-parachute gemaakt met DecelAirTM-stof van Heathcoat die wordt getest in de grootste windtunnel ter wereld. Parachutes gemaakt met Heathcoat-weefsel werden ook met succes getest op grote hoogtes en supersonische snelheden om de landing op Mars te simuleren. Voor de productie van de weefsels koos Heathcoat Fabrics een machine van Picanol .

 

Mars 2020 werd gelanceerd in juli 2020, de Perseverance rover landde in februari 2021 op Mars. Tijdens de missie wil NASA de geologische processen aan het oppervlak en de geschiedenis van Mars onderzoeken, waaronder het evalueren van de bewoonbaarheid in het verleden, de mogelijkheid van leven op Mars in het verleden en de mogelijke bewaring van biosignaturen in beschikbare geologische materialen. Er zullen monsters worden verzameld voor een eventuele terugkeer naar de aarde.

 

In onderstaande video is een animatie te zien van de landing van de Perseverance rover.

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren