Zoeken
 
 

Dalemans wil aandeel extern werk opvoeren met nieuwe lasersnijder


Zonhoven, 3 maart 2021
Auteur:
Jerom Rozendaal
Dalemans Industries uit Zonhoven wil de productie voor derden opvoeren en investeert in een Bystronic BySmart lasersnijder. Ook kan hiermee de eigen productie van grasmaaiermessen groeien.

‘Met de fiberlasersnijder verwachten we minstens twintig procent meer capaciteit. Hierdoor kunnen we meer eigen werk aannemen om binnen onze geldende termijnen te leveren en tevens kunnen we meer werk in toeleverantie doen', vertelt Alain Dalemans , zaakvoerder van het gelijknamige familiebedrijf uit Zonhoven. Momenteel is vijf procent van het snijwerk voor derden, maar dat wil hij opvoeren naar twintig procent.

 

De specialist in technische veren en tuinbouwmessen, voornamelijk grasmaaiermessen, nam begin vorig week een Bystronic BySmart Fiber 3015 4 KW in gebruik. De fiberlaser dient ter vervanging van een CO2-snijder van hetzelfde merk. ‘Eigenlijk was deze CO2-snijder nog niet versleten, maar door een sterk verminderd energieverbruik en meer capaciteit van de fiberlaser, zijn we toch tot vervanging overgegaan', vertelt de Limburger.

 

Vergroting van de capaciteit

Niet alleen de snellere werking zorgt voor een vergroting van de capaciteit. De machine is tevens volautomatisch en kan na een achturige werkdag onbemand doorwerken waarna hij zichzelf uitschakelt. ‘In de vorige situatie moest er steeds een werknemer terug naar de fabriek om de machine uit te zeten', legt Dalemans uit, die zeven mensen op de loonlijst heeft staan.

 

dalemans Alain Dalemans met dochter Sandrine die na een toekomstige overname vierde generatie metaalbewerker is.

 

Volgens de ondernemer is het een kwestie van tijd voordat de fiberlaser de CO2-snijders uit de markt verdringt. ‘De techniek ontwikkelt zich snel en de prijzen dalen nog steeds.' Wat betreft de prijsvorming heeft de coronacrisis eveneens een positieve invloed gehad. Door de verminderde machineverkoop kon de metaalbewerker bij de leverancier naar eigen zeggen een goede prijs bedingen. Tel daarbij op het belastingvoordeel dat de Belgische overheid tijdelijk invoerde om investeringen tijdens de pandemie te stimuleren en hij kon een mooie deal maken. ‘Was dit niet het geval dan hadden we misschien nog twee jaar gewacht', zegt hij daarover.

 

Alain Dalemans is derde generatie zaakvoerder van het metaalbewerkingsbedrijf en met de toetreding van zijn dochter Sandrine, vijf jaar geleden, staat de volgende generatie al klaar. De productie van technische veren neemt zestig procent van de omzet voor zijn rekening, de rest komt van de productie industriële messen, voornamelijk grasmaaiermessen. De laatste activiteit werd in de jaren tachtig gestart.

 

Opwaardering tuin tijdens corona

De laatste jaren loopt de divisie van de grasmaaiermessen als een tierelier. Een belangrijke productgroep is een kant-en-klaar-systeem dat onder de grasmaaier gemonteerd kan worden en ontmossen, verticuteren en ontluchten van het gras mogelijk maakt. ‘Omdat er steeds minder bestrijdingsmiddelen gebruikt mogen worden, grijpen mensen terug op mechanische hulpmiddelen', vertelt Dalemans die levert aan de tuinbranche.

 

dalemansDalemans investeerde twee jaar geleden in een inductie verhardingsoven voor het verharden van tuinmessen.

 

Tijdens corona compenseerden deze activiteiten de terugval in de verenverkoop - het bedrijf levert onder andere aan machinebouwers en de automotive - waardoor het omzetverlies in 2020 beperkt bleef tot tien procent. ‘Vooral de bedrijven die onze grasmaaiermessen online verkopen, deden vorig jaar goede zaken', vertelt Dalemans, die in de verkoopstatistieken een opwaardering van de tuin constateert. ‘Voordien begonnen mensen pas in april met werken in de tuin. Je ziet nu door het mooie weer en doordat men de tuin meer is gaan waarderen, dat er begin maart al gestart wordt.'

 

Inductie verhardingsoven

De aankoop van de Laserfibermachine is de tweede investering in enkele jaren. De vorige grote uitgave dateert van 2019 toen het Limburgse bedrijf investeerde in een inductie verhardingsoven. De inductie verwarmt het mes 900 graden waarna het onder een zware pers tot het gewenste model gevormd wordt. Daarna wordt het afgekoeld in speciale hardingsolie en wordt de hardheid verkregen. ‘Daarvoor hadden we een oven op gas, maar hier was het moeilijker de temperatuur goed te controleren', besluit Dalemans.

 
print deze pagina
 

Reacties (1)

Erik Goven

Veel succes met de nieuwe machine!

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren