Zoeken
 
 

Belgische economie kende in 2020 sterkste daling sinds Tweede Wereldoorlog


2 maart 2021
De economische bedrijvigheid in België nam in het vierde kwartaal van 2020 licht af. Het bruto binnenlands product (bbp) naar volume, gezuiverd voor seizoen- en kalenderinvloeden, daalde met 0,1 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De jaar-op-jaar groei is met -5,1 procent nog steeds fors negatief, waardoor de economie nog steeds ver verwijderd is van het niveau van vóór de coronacrisis.

Dat meldt de Nationale Belgische Bank. Ten opzichte van het voorgaande kwartaal steeg de toegevoegde waarde in de industrie met 5,5 procent en in de bouwnijverheid met 1,4 procent, maar in de diensten daalde ze met 0,9 procent. Langs de kant van de overheid was een daling in de consumptieve uitgaven zichtbaar (-3,1%), onder meer door de terugval in de niet-noodzakelijke activiteiten in de gezondheidszorg (operaties, consultaties, ...). De investeringen van de overheid namen dan weer toe met 4,0 procent, een groei die verklaard wordt door verhoogde uitgaven voor Defensie. De investeringen van de ondernemingen stegen met 4,6 procent. De uitvoer van goederen en diensten steeg met 3,8 procent, terwijl de invoer met 2,0 procent toenam. De positieve bijdrage van de netto-uitvoer tot de economische groei bedroeg 1,4 procentpunt.

bbp Foto: NBB

 

Economische krimp 2020

Het bbp naar volume, dat in 2019 met 1,7 procent was gestegen, nam in 2020 af met 6,3 procent als gevolg van de coronacrisis. Deze daling van de activiteit is de sterkste sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog en is meer dan driemaal ingrijpender dan die tijdens de Grote Recessie (-2,0%) van 2009. In de diensten daalde de toegevoegde waarde in 2020 met 6,4 procent, terwijl in 2019 de activiteit in deze sector nog toenam met 1,6 procent. In de industrie werd in 2020 een daling met 4,2 procent opgetekend, na een positieve groei met 2,2 procent in 2019. Ook de bouwnijverheid ging er over het hele jaar met 4,2 procent op achteruit, tegenover een stijging met 4,2 procent in 2019. 

 

De overheidsconsumptie liet in 2020 een daling optekenen van 0,9 procent, voornamelijk als gevolg van de terugvallende niet-essentiële activiteiten in de gezondheidszorg. De overheidsinvesteringen liepen terug met 4,6 procent. De investeringen van de ondernemingen werden eveneens zeer sterk beïnvloed door de coronacrisis en de daarmee gepaard gaande onzekerheid en namen af met 8,2 procent.

 

De coronacrisis had ook een verstorende werking op de internationale handel en bijgevolg de Belgische in- en uitvoerstromen. Over heel het jaar 2020 daalde het uitvoervolume met 5,7 procent, terwijl het invoervolume een afname van 5,1 procent liet optekenen. Bijgevolg leverde de netto-uitvoer van goederen en diensten een negatieve bijdrage (-0,5 procentpunt) tot de economische groei.

 

Werkgelegenheid blijft stabiel

Tijdens het vierde kwartaal van 2020 groeide de binnenlandse werkgelegenheid met 0,4 procent op kwartaalbasis. Zowel voor de loontrekkenden als de zelfstandigen werd een geringe toename waargenomen. Ten opzichte van de overeenstemmende periode van 2019 daalde het aantal werkenden met 0,5 procent ( een daling van 22 300 personen), net zoals in het derde kwartaal (-23 100 personen).

 

Vergeleken met het zeer volatiele verloop van de economische activiteit, blijft dat van de werkgelegenheid stabieler, voornamelijk dankzij de steunmaatregelen van de overheid. De binnenlandse werkgelegenheid daalde in 2020 met gemiddeld 2 500 personen (-0,1%), terwijl in 2019 de werkgelegenheid nog toenam met 75 600 personen (+1,6%). Deze daling van de binnenlandse werkgelegenheid is voornamelijk te verklaren door de terugval van het aantal loontrekkenden (-16 500 personen), die deels gecompenseerd werd door een toename van het aantal zelfstandigen (+14 000 personen). 

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren