Zoeken
 
 

Massale vraag naar koper doet prijs stijgen


19 januari 2021
Auteur:
Jorine van Knippenberg
De prijs van koper schommelt , maar laat in zijn geheel genomen een flinke stijging zien vanaf eind maart 2020. Waar het metaal op 27 maart 2020 nog 4,35 euro per kilo opleverde bij de Londen Metal Exchange, was dat op 15 januari 2021 al 6,62 euro per kilo.

De verwachting is dat wanneer de economie weer opveert na het aflopen van lockdowns in verschillende landen, ook de vraag naar grondstoffen toe zal nemen. Casper Burgering gaf eerder in onze Nederlandse uitgave al aan dat de vraag naar industriële metalen vanuit China robuust blijft. China is het grootste verbruikende land van industriële metalen ter wereld en is dan ook grotendeels verantwoordelijk voor de grote vraag naar koper. Dankzij hoge overheidsuitgaven in onder andere de bouw zal het herstel van de Chinese economie nog zeker tot tot 2022 een solide basis bieden. Ook de grotere vraag naar elektrische auto's, waarin meer koper wordt gebruikt dan in een auto met verbrandingsmotor, speelt hierbij mee.

 

Tegelijkertijd waarschuwt Bloomberg voor een verstoring van de koperaanvoer, omdat er dankzij het coronavirus sprake is van personeelstekorten in de kopermijn in Chili en Peru. Dit resulteert in een lagere productie, in combinatie met de grote vraag laat dat de prijs van koper enkel verder stijgen.  

 

Schroothandelaren

Eventuele tekorten vanuit de mijnbouw kunnen echter worden aangevuld door middel van het recyclen van schroot, waar grote voorraden van beschikbaar zijn. De schrootprijzen zijn de afgelopen maanden al flink gestegen , maar toch zijn de verwachtingen dat sommige schroothandelaren bewust nog grote partijen vasthouden, totdat de optimale prijs wordt bereikt. Belangrijk is ook om hier te vermelden dat China de invoer van schroot heeft versoepelt, waarmee de markt nog groter wordt.  

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren