Zoeken
 
 

Cobofin onderzoekt automatisch bewerken


16 december 2020
Klanten willen producten met een onberispelijke afwerking. Bij heel wat producten in staal of kunststof ontstaan tijdens productie onregelmatigheden die achteraf moeten worden weggewerkt via schuren, ontbramen of beide. Deze bewerkingen gebeuren manueel, wat met heel wat nadelen samengaat. Automatisering is een mogelijke oplossing.

Sirris zal met steun van Vlaio dit gaan onderzoeken in het project Cobofin. Bij een groot aantal producten uit staal en kunststof ontstaan tijdens de productie regelmatig allerhande onvolmaaktheden, zoals krasjes, scherpe kanten en oneffenheden. Om deze weg te werken, moeten de producten vaak geschuurd en/of ontbraamd worden. Vandaag zijn dit manuele operaties die als vuil, saai en belastend ervaren worden. Bijkomend hebben ze een stevige impact op zowel de totale productietijd als -kost. Automatisering van deze stappen is noodzakelijk om te komen tot kwalitatieve, verbeterde en competitieve processen. Er zijn verschillende automatiseringsoplossingen commercieel beschikbaar, maar deze zijn voornamelijk geschikt voor grotere reeksen identieke producten. Het geautomatiseerd schuren en ontbramen van producten in kleinere aantallen is een ander verhaal.

 

Met de nieuwste generatie collaboratieve robots (cobots) kan men opteren voor een andere aanpak. Men kan een cobot inzetten als ondersteunende tool voor de operatoren. De ervaren operator focust op die zones die complexer zijn en specifieke ervaring vragen, terwijl de cobot als ondersteunende assistent focust op de repetitieve, belastende taken, die eenvoudiger te automatiseren zijn. 

 

Onderzoeksresultaten rond 'gecobotiseerd' polijsten tonen aan dat de integratie van krachtterugkoppeling via sensoren inderdaad toelaat om cobots te laten werken op gevoel, wat een vereiste is voor het kwalitatief schuren en ontbramen. 'Teach-by-demonstration'-principes laten dan weer toe om de belangrijkste parameters en instellingen van de cobot met beperkte inspanning te programmeren. 

 

Sirris start begin 2021 - met de steun van VLAIO - het COBOFIN-project, met als doel de introductie van collaboratieve robots - als assistent naast een ervaren operator - voor het geautomatiseerd schuren en ontbramen van kleine reeksen te versnellen. Dit laat de bedrijven toe om deze processen kwalitatiever, competitiever en aangenamer te maken.

 

Het project richt zich tot de volledige waardeketen en omvat zowel maakbedrijven die werkstukken uit metaal en kunststof schuren en ontbramen om de gewenste eindkwaliteit te behalen, integratoren die kmo-maakbedrijven ondersteunen bij de implementatie van automatiseringsoplossingen en technologie- en gereedschapsleveranciers.

 

Het COBOFIN-project heeft drie concrete doelen:

  • Het potentieel van cobots voor geautomatiseerd schuren en ontbramen van kleine reeksen tastbaar maken en overdragen naar de bedrijven.
  • De mogelijkheden van laagdrempelige programmering van cobots onderzoeken en transfereren naar de bedrijven.
  • De implementatie van gecobotiseerd schuren en ontbramen in een kmo-productieomgeving ondersteunen en versnellen.

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren