Zoeken
 
 

Kempense bedrijven maken sledes voor Zuidpoolexpeditie


Rijkevorsel, 9 december 2020
Auteur:
Jerom Rozendaal
Metaalbewerkings- en constructiebedrijf GeKon uit Rijkevorsel heeft tien sledes gemaakt die gebruikt worden voor een Noorse expeditie in het Zuidpoolgebied. Mogelijk volgen nog meer bestellingen.

De niet-alledaagse bestelling kwam van AntarctiQ, een bedrijf dat zich specialiseert in toebehoren voor poolexpedities en eveneens in Rijkevorsel gesitueerd is. De sledes zijn bedoeld om materiaal te vervoeren naar de Noorse basis op de Zuidpool. ‘De sledes zijn op maat voor een specifiek traject ontwikkeld', verduidelijkt AntarctiQ-zaakvoerder Johan Berte. Het bedrijf verwacht meer bestellingen in de toekomst. ‘De volgende stap is de zijstabiliteit van de sledes te verbeteren, zodat ze ook buiten de routes gebruikt kunnen worden', aldus Berte, die eraan toevoegt dat de ontwikkeling van materiaal voor poolexpedities nooit stilstaat. ‘Recent is er bijvoorbeeld steeds meer aandacht voor energieverbruik.' De sledes, die door AntarctiQ ontworpen zijn, verbruiken een kwart minder brandstof dan de gangbare types.

 

Het is niet het eerste ijsvoertuig dat AntarctiQ ontwikkelde en afleverde. Twee jaar geleden produceerde het bijvoorbeeld ook sledes voor de Duitse Noordpoolexpeditie Mosaic, de grootste wetenschappelijke expeditie in het Noordpoolgebied ooit, waar maar liefst 600 wetenschappers aan verbonden waren.

 

Onderdelen uit België

De sledes voor Noorwegen zijn wel de eerste die in samenwerking met GeKon gemaakt zijn. ‘Voorheen werkten we met verschillende Europese partners en vond de assemblage in West-Vlaanderen plaats', vertelt Berte. ‘Met de verhuizing van ons bedrijf naar Rijkevorsel is er ook besloten een lokale partner in de arm te nemen.'

 

sledes In totaal gingen tien sledes op transport. GeKon besteedde twee maanden aan de productie. (Foto: AntarctiQ)

 

Anders dan bij eerdere projecten werden de onderdelen uitsluitend in België betrokken. De slede is in feite een metalen constructie met een kunststof bekleding en telt in totaal 300 onderdelen. De lokale sourcing is een bewuste keuze van AntarctiQ. ‘Samenwerking met een lokale partner zorgt voor korte communicatielijnen. Dat is ook belangrijk omdat wij veel aan ontwikkeling doen en prototypes maken', vertelt Berte.

 

Metaalbewerking en constructie

Voor GeKon, dat twee maanden met de productie bezig was, is het de eerste slede die het bedrijf maakte. De metaalbewerker voert onderhoud in fabrieken uit en levert aan de beton- en bouwindustrie. Zo maakt het machineonderdelen, maar ook trappen, leuningen, balustrades en metaalwerk. Het bedrijf heeft twintig werknemers op de loonlijst staan en heeft naar eigen zeggen ondanks corona een goed gevulde orderportefeuille.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren