Zoeken
 
 

Productie Limburgs metaalbedrijf boomt door komst coronavaccin


Zonhoven, 9 december 2020
Auteur:
Jerom Rozendaal
De toekomstige verspreiding, de opslag en het toedienen van het coronavaccin heeft indirect tot een vraagexplosie geleid bij het Limburgse maakbedrijf Fraiponts uit Zonhoven.

‘Wij maken onderdelen voor machines die gebruikt worden voor de productie van rubbertjes in de medische industrie. Denk daarbij aan bewaarpotjes, injectiespuiten en dergelijke. Deze zijn bij de verspreiding en toediening van het coronavaccin massaal nodig', vertelt Davy Fraiponts, eigenaar van het gelijknamige maakbedrijf uit Zonhoven. Het bedrijf maakt in totaal zo'n 200 onderdelen voor de betreffende machines en deze onderdelen worden in verschillende oplagen besteld.

 

Belgische onderdelen, enginering en assemblage

‘De enginering en de assemblage van de machines wordt gedaan door het Limburgse bedrijf Vintiv uit Beringen', vertelt Fraiponts, die eraan toevoegt dat de megabestelling van na de zomer als een geschenk uit de hemel kwam voor het bedrijf. In mei moest het nog een gedeelte van het twaalfkoppige personeelsbestand op tijdelijke werkloosheid zetten. 'Onze belangrijkste klant is voor negentig procent afhankelijk van de automotive en door corona vielen de bestellingen sterk terug', geeft Fraiponts een voorbeeld.

 

fraipointsFraiponts is gevestigd in Zonhoven en heeft 12 werknemers in dienst. De orders uit de medische industrie maken het coronajaar grotendeels goed. (Foto: Fraiponts)

 

Andere opdracht medische sector ook verdubbeld 

De medische sector is normaal goed voor twintig procent van de activiteiten van het maakbedrijf, maar dit aandeel is inmiddels minstens verdubbeld. Na de zomer raakte de orderportefeuille snel weer gevuld. Behalve de bestelling die verbonden is met de machines voor de productie voor rubbertjes, verdubbelde een andere klant uit de medische sector de standaard bestelling. ‘Wij maken ook onderdelen voor machines die gebruikt worden voor medische testapparatuur', vertelt de Limburger.

 

Het gaat daarbij om grote stukken die gefreesd moeten worden. ‘Aluminium blokken van 130 kilo komen bij ons aan en daaruit verwerken we een onderdeel dat 30 kilo weegt', vertelt Fraiponts. ‘Voor de zomer hebben we de wekelijkse productie van deze stukken opgevoerd van tien stuks naar twintig stuks.'

 

Het Limburgse bedrijf handelt de extra bestellingen af met hetzelfde personeelsbestand. ‘Maar we hebben de productietijden uitgebreid', legt de zaakvoerder uit. ‘We draaien nu 24 uur per dag, zeven dagen in de week', legt Fraiponts uit. Door het werk voor de medische sector heeft het maakbedrijf het jaar enigszins kunnen redden. ‘We draaien wel minder omzet dan vorig jaar, maar de economische schade valt minder sterk uit dan aanvankelijk gedacht', besluit de ondernemer.

Productie Limburgs metaalbedrijf boomt door komst coronavaccin'
Fraiponts maakt onderdelen voor machines die in de farmaceutische industrie ingezet worden voor de productie van rubber voor het afdichten van bijvoorbeeld vaccinpotjes en injectienaalden.
1/1
 
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren