Zoeken
 
 

Kapitaalinjectie voor scale-up in circulaire bouwrevolutie


Antwerpen, 2 december 2020
De bouwsector speelt een cruciale rol om tegen 2030 de CO2-uitstoot met 55 procent terug te dringen in Europa. Bao Living is met zijn slimme, aanpasbare modules die alle nutsvoorzieningen op één plek bundelt een pionier in betaalbaar en circulair bouwen. De Antwerpse scale-up rondde zopas een tweede kapitaalronde van 750.000 euro af om de duurzame transitie van de bouwsector te helpen versnellen.

De bouwsector is een van de meest energie-intensieve en meest vervuilende sectoren ter wereld. In de Europese Unie staat de sector op zijn eentje in voor veertig procent van de energieconsumptie, 36 procent van de uitstoot van broeikasgassen en 33 procent van de afvalberg. De opmars van circulair bouwen en van nieuwe, innovatieve bouwmethodes moet die bloedrode cijfers de komende jaren fors naar beneden halen.

 

De Antwerpse scale-up Bao Living speelt een voortrekkersrol in die shift. De Slimme Aanpasbare Module (SAM) die het bedrijf ontwikkelde, bundelt keuken, badkamer en alle nutsvoorzieningen op één plek in de woning. Verwarming, elektriciteit, ventilatie en domotica – inclusief leidingen, bedradingen en contactpunten – zitten allemaal samen in dezelfde slimme module. Die module kan niet alleen een pak sneller en dertig procent goedkoper geïnstalleerd worden. Ze is ook gemakkelijker te demonteren en bevordert hierdoor het circulair bouwen.

 

Bao Living werkt niet met een vast ontwerp, maar ontwikkelde een software waarmee architecten en projectontwikkelaars kunnen schuiven met de modules om ze naar eigen wens optimaal te integreren in de bestaande leefruimte.'Dat is nodig, want we gaan steeds compacter wonen', zegt Benjamin Eysermans, een van de twee oprichters van Bao Living. 'Tegelijkertijd wordt bouwen steeds duurder. Het tekort aan arbeidskrachten en de strengere reglementering heeft de bouwkost in Vlaanderen op twintig jaar tijd met 75 procent doen stijgen. De bouwsector heeft nood aan disruptieve oplossingen die duurzamer én betaalbaarder wonen mogelijk maken.'

 

Kapitaalronde

Bao Living heeft net een tweede succesvolle kapitaalronde afgerond. De scale-up haalde 750.000 euro op bij de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en een aantal andere investeerders. Sinds de lancering in 2018 verkocht Bao Living al zo’n 40 units. Met de nieuwe financiering wil de scale-up in 2021 nog een versnelling hoger schakelen. Naast de projecten die al in de pijplijn zitten, wil Bao Living verder investeren in R&D en in een uitbreiding van het team met sales- en marketingprofielen. Het eerste project in Nederland wordt in het voorjaar van 2021 gerealiseerd, op termijn moeten ook andere internationale markten volgen. Voor de productie werkt Bao Living samen met grote bouwbedrijven als Groep Van Roey en Van Marcke. Die samenwerking laat het bedrijf toe om snel op te schalen wanneer de vraag naar de slimme SAM-modules nog verder aantrekt.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren