Zoeken
 
 

Graydon: 1 op 6 facturen niet of te laat betaald


25 november 2020
Laattijdige betalingen kosten het Belgische bedrijfsleven maar liefst 10 miljard euro per jaar, het equivalent van 20.000 banen. Dat becijferden Unizo en Graydon eerder al in hun betaalrapport van december 2017. Maar ook 2018 en 2019 boden geen beterschap. Dit jaar leek het even beter te gaan, maar het nieuwste betaalrapport toont aan dat de corona-epidemie de curve weer genadeloos naar beneden duwt.

Sinds 2017 geven Graydon en Unizo het betaalgedrag van ondernemingen en overheden uitvoerig in hun betaalrapport weer en formuleren ze passende beleidsaanbevelingen. In het allernieuwste rapport brengen ze, naast het betaalgedrag in 2019, ook het betaalgedrag in 2020 (tot en met het 3e kwartaal) in kaart. Enkel 2019 weergeven zou omwille van de corona-epidemie te ver staan van de realiteit waarin we ons vandaag bevinden.

 

 In 2019 verslechtert het betaalgedrag kwartaal na kwartaal. Het tij lijkt even te keren in het laatste kwartaal van 2019 en het eerste kwartaal van 2020, maar corona zorgt opnieuw voor een neerwaartse knik.

 

Op het einde van het derde kwartaal 2020 zien we dat 66,6 procent van de facturen tijdig wordt betaald, terwijl maar liefst 15,5 procent van de uitgeschreven facturen méér dan 90 dagen na vervaldatum of niet meer worden betaald. Anders gesteld: op dit ogenblik wordt ruim één op zes facturen binnen méér dan 90 dagen na vervaldatum vergoed. Een uiterst precaire situatie die de kans vergroot dat bedrijven met dergelijke volumes aan openstaande bedragen zelf in een uiterst precaire cashpositie belanden.

 

De regionale overheden blijven, ondanks een lichte remonte tijdens de corona-crisis, de slechtste betalers. Waalse bedrijven scoren beter dan Vlaamse bedrijven in het stipt betalen.

 

Maatregelen

Graydon en Unizo zien dat ondernemers steeds vaker geconfronteerd worden met laattijdige betalingen. Daarnaast vermindert niet zozeer het aantal uitgeschreven facturen, maar daalden de bedragen per factuur met zo'n twintig procent.

De organisaties dringen aan op de volgende punten:

  • Sluit de achterpoortjes
  • Maak van betaling binnen de 30 dagen de wettelijke norm
  • Breid invorderingsmogelijkheden van onbetwiste geldschulden uit


Lees hier het complete rapport.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren