Zoeken
 
 

Flanders Make ontwikkelt autonoom werkende machines


18 november 2020
Auteur:
Jerom Rozendaal
De Vlaamse kennisinstelling Flanders Make werkt aan de introductie van autonoom werkende machines voor de landbouw en industrie om zo onder andere het structurele tekort aan arbeidskrachten te ondervangen.

‘Een tractor die zonder bestuurder over een veld rijdt en daar zelfstandig aan de slag gaat, klinkt nog als toekomstmuziek, maar is over enkele jaren realiteit', stelt Flanders Make die alvast een voorproefje op de toekomst nam.

 

De kennisinstelling ontwikkelde een zelfrijdende tractor die allerlei taken van de landbouwer kan overnemen. Tijdens de fruitoogst plaatst de tractor bijvoorbeeld lege kratten naast het veld. Zodra ze gevuld zijn met fruit, haalt hij ze weer op en plaatst ze in een vrachtwagen. Dergelijke technologische innovatie helpt om efficiënter te werken en het tekort aan arbeidskrachten op te vangen.

 

Toepassing bij maakbedrijven

Een tekort aan arbeidskrachten is ook in de (maak)industrie een structureel probleem. Flanders Make projectleider Chris Ganseman ziet ook mogelijkheden voor het gebruik van dergelijke machines in de maakindustrie. ‘Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die hun basismateriaal buiten hebben opgeslagen en dit met dergelijke voertuigen geautomatiseerd kunnen ophalen.'

 

De zelfrijdende tractor werk op basis van GPS-signalen in combinatie met verschillende sensoren en camera's op de tractor zelf. Op basis van kunstmatige intelligentie herkent de tractor naderende objecten en kan hij zijn traject veranderen of remmen als bijvoorbeeld mensen te dichtbij komen.

 

Heftruck met UWB technologie

Behalve de tractor, of outdoor machine, is Flanders Make ook bezig met een zelfrijdende, slimme heftruck, een indoor toepassing. Omdat GPS-signalen vaak niet doordringen in werkplaatsen en magazijnen, werken deze voertuigen op basis van Ultra-wideband (UWB) radiotechnologie waarbij de lokalisatie geschiedt aan de hand van een afstandsbepaling tot bepaalde vaste objecten.

 

‘De heftrucks begrijpen de context en herkennen verschillende objecten waarmee ze in wisselwerking staan', zegt Ganseman. ‘Dankzij algoritmes zijn de vorkheftrucks in staat om met obstakels en veranderende omstandigheden om te gaan en kunnen ze snel een andere route berekenen en volgen.'

 

Automatiseren repetitieve handelingen

Flanders Make ziet in de autonome voertuigen vooral instrumenten om eenvoudige, repetitieve handelingen uit te voeren, zodat werknemers hun tijd kunnen besteden aan complexere opdrachten die minder gemakkelijk te automatiseren zijn.

 

Wanneer de ontwikkelde techniek in de praktijk toegepast gaat worden, kan Ganseman niet voorspellen. ‘Dat is aan onze partners. Wij zetten ons als wetenschappelijke instelling in voor de ontwikkeling van de techniek en de prototypes.'

 

In dit filmpje wordt de werking van de autonome tractor en mogelijke toepassingen nader uitgelegd.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren