Zoeken
 
 

Corona drijft maakbedrijf naar markt eindproducten


Diest, 17 november 2020
Auteur:
Jerom Rozendaal
Metaalbewerkingsbedrijf L&D Jettechniek uit Diest heeft zich door de coronacrisis noodgedwongen gestort op de markt van eindproducten. Na een desinfectiepaal eerder dit jaar, komt het nu met een eigen fietsenstandaard.

‘Dit is volledig nieuw voor ons. We maakten nooit eindproducten voor de consumentenmarkt', vertelt Inge Lefevre, directeur van L&D Jettechniek, dat vooral gekend is als marktleider op het gebied van waterstraal snijden, frezen en andere bewerkingen. De twintig personeelsleden maakten tot de corona-uitbraak onderdelen voor onder andere de vliegtuigindustrie, de machinebouw en de metaalverwerkende nijverheid.

 

Veel afnemers sterk geïmpacteerd door corona

Juist een aantal van deze sectoren zijn door de coronacrisis sterk geïmpacteerd, waardoor het bedrijf uit Vlaams-Brabant veel orders zag wegvallen. ‘Wij hebben ons daarom opnieuw uit moeten vinden en zijn ons ook gaan richten op het maken van eindproducten voor particulieren, de overheid en het bedrijfsleven', legt de onderneemster uit.

 

De eerste creatie van L&D Jettechniek, een desinfectiepaal, pakte meteen goed uit. ‘Dit heeft ons jaar voor een deel goed gemaakt. Hierdoor konden veel personeelsleden toch aan het werk blijven', vertelt Lefevre over het succes. Het idee voor de desinfectiepaal met voetpedaal, die nu terug te vinden is op kantoren, bij overheden en in winkels, was kort na de uitbraak van corona geboren.

zuilTwee weken later ging het volledig zelfgemaakte concept in productie. ‘Het is in deze periode zaak om snel te handelen. Je moet geen tijd verliezen met onderzoek en nadenken, maar doen.'

De desinfectiepaal met voetpedaal was het eerste zelfgemaakte concept voor de consumentenmarkt.

 

 

Fietsenstandaard gelanceerd

Recent heeft het maakbedrijf een tweede product op de markt gebracht, ook geproduceerd in haar eigen fabriek in Diest: een luxe, verstelbare fietsenstandaard. ‘Deze is bedoeld voor fietsenzaken die in hun winkel weinig ruimte hebben om hun fiets te presenteren of voor particulieren die hun fiets mooi willen wegzetten in huis', legt Lefevre uit.

 

Corona heeft er volgens de onderneemster ook voor gezorgd dat meer mensen op de fiets stappen, waardoor er in die sector kansen liggen. De standaard, die voor twee bandenmaten op de markt komt, kenmerkt zich door het design. Het is juist in de designmarkt dat het maakbedrijf kansen ziet. Hier is de concurrentie uit lage loonlanden minder sterk.

fiets

 

Voor L&D Jettechniek is 2020 een jaar om snel te vergeten. ‘Wij zullen waarschijnlijk met een omzetdaling van 25 tot 30 procent afsluiten. De tweede lockdown is misschien nog wel erger dan de eerste. De industrie blijft open, maar winkels sluiten. Als er geen dingen gekocht worden, is er ook geen vraag naar productie', stelt Lefevre. Het is volgens haar ook afwachten wat volgend jaar brengt. Op lange termijn is zij wel hoopvol. ‘Investeringen zullen vast wel weer op gang komen en als dat gebeurt hebben wij er een nevenactiviteit bij.'

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren