Zoeken
 
 

Proximus en Orange zetten Huawei buitenspel voor 5G-netwerk


Kortrijk, 14 oktober 2020
Auteur:
Jerom Rozendaal
De telecomoperatoren Proximus en Orange hebben laten weten dat ze beide afzien van de telecomapparatuur van Huawei en verder willen met Nokia en Ericsson voor de uitrol van het 5G-netwerk.

Het is het volgende hoofdstuk in de 5G-nieuwsgolf die de laatste maanden over ons land uitrolt. De beslissing komt volgens experts niet onverwacht, omdat de Chinese telecomreus Huawei al maanden ter discussie staat. De Amerikanen verdenken Huawei van spionage voor de Chinese overheid.

 

Uitrol hoog op de politieke agenda

5G staat hoog op de agenda van de nationale overheid die er alles aan wil doen om de komende jaren de frequentieveiling te doen plaatsvinden. Politiek getouwtrek over de verdeling van frequentie opbrengsten staat deze frequentieveiling al jaren in de weg. Dit is tegen het zere been van de brancheorganisaties in de maakindustrie. Dit jaar werden er wel tijdelijke 5G-frequenties verdeeld onder Proximus, Orange, Telenet en Cegeka.

 

Orange heeft zijn licentie gelijk ingezet om een 5G-netwerk uit te rollen bij producent van luchtpompen Atlas Copco in Wilrijk. Met de introductie van 5G kan Atlas Copco in Wilrijk volgens eigen zeggen stappen zetten richting een slimme fabriek. Zo kan het machines, waaronder bewegende voertuigen, draadloos verbinden. Data-uitwisseling en -verwerking moet productieprocessen op termijn autonomer maken en versnellen.

 

Productiviteit container terminal sterk verbeterd

Citymesh, een kleinere telecomoperator, heeft al sinds 2015 de beschikking over een 5G-licentie. Het installeerde de laatste jaren talloze lokale 5G-netwerken op grote sites zoals de haven van Zeebrugge en de luchthaven van Zaventem. Op een containerterminal in Zeebrugge wordt gebruik gemaakt van een private 5G-bubbel. Containerkranen die eerst via wifi werden aangestuurd, krijgen nu hun commando's via 5G.

 

Met wifi waren deze kranen 92 tot 94 procent van de tijd geconnecteerd op de terminal, waardoor ze veel opdrachten misliepen en vaak stil stonden. Met 5G zijn de kranen nagenoeg altijd geconnecteerd. Hierdoor werd een enorme sprong in productiviteit gemaakt. Ook in de haven van Antwerpen wordt er trouwens volop met 5G geëxperimenteerd door verschillende bedrijven in samenwerking met Proximus en Orange. Behalve Atlas Copco worden er ook bij ArcelorMittal en Sabca projecten met 5G uitgevoerd.

 

Revolutie in de maakindustrie

‘De technologie van 5G kan een revolutie teweeg brengen', vertelt Paul Vancaeneghem van Citymesh tijdens de ABISS beurs in Kortrijk Xpo aan Vraag&Aanbod. Ook de implicaties voor de maakindustrie zijn enorm, stelt hij. Niet alleen is 5G sneller dan 4G en kent het een grotere datacapaciteit, ook is de latency, de reactiesnelheid, veel beter.

 

Bij het gebruik van robots, drones, automated guided vehicle (AGV) en ook IoT, AR en VR speelt deze latency een belangrijke rol. Robots en AGV's kunnen met 5G draadloos aangestuurd worden wat de flexibiliteit op de werkvloer sterk verbeterd. Momenteel verloopt de aansturing immers via kabels, waardoor de apparaten plaatsgebonden zijn. Op weg naar de slimme fabriek is de uitrol van 5G essentieel.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren