Zoeken
 
 

Drie op de tien Limburgse kmo’s in zwaar weer


Hasselt, 12 augustus 2020
Bijna drie op de tien Limburgse zelfstandigen en kmo’s die voor het uitbreken van de coronacrisis nog financieel gezond waren, beschikken over onvoldoende eigen reserves om deze crisis te overleven.
Dit blijkt uit een onderzoek van bedrijfsinformatiespecialist Graydon in opdracht van Unizo Limburg dat deze week gepubliceerd werd. Het gaat om 24.086 ondernemingen die in zwaar weer verkeren. Daarnaast blijken 15.471 kmo's (18,5% van het totaal) slechts over matige reserves te beschikken, waarmee ze ternauwernood kunnen overleven. Unizo spreekt van ‘verontrustende cijfers.'

‘Bijna vijf maanden met corona: dat betekent voor heel wat Limburgse kmo's en zelfstandigen maanden van onzekerheid en slechte cijfers. Ondanks alle steunmaatregelen blijft het voor heel wat bedrijven knokken om te overleven, ook voor de kmo's die voor de coronacrisis financieel gezond waren. We moeten daar bijzonder alert voor zijn, anders dreigt een economisch bloedbad in onze provincie', waarschuwt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat iets meer dan vier op de tien Limburgse ondernemingen (36.458 ondernemingen, 43,6%) zich wel in een gezonde uitgangspositie bevinden om zonder kleerscheuren de crisis door te komen.

Rits aan steunmaatregelen

Unizo pleit voor een continuering van de overheidssteun en benadrukt het belang van een begeleiding van ondernemers in het aanboren van verschillende steunmaatregelen. Zo zijn er tal van overheidsmaatregelen die financiële ademruimte kunnen creëren of een hefboom zijn voor nieuwe financiering. Denk daarbij aan onder andere de uitgebreide winwinlening, tax shelter, coronalening en crisiswaarborg.

Tevens kondigde de overheid vorige week aan bedrijven te hulp te komen bij het voldoen van hun vaste kosten tot een bedrag van 15.000 euro. In aanmerking komen bedrijven die tussen 1 augustus en 30 september hun omzet met zestig procent of meer zien dalen - in vergelijking met dezelfde periode in 2019.

Unizo wil bijdragen aan de sensibilisering en begeleiding van ondernemingen in de verschillende steunmaatregelen.

Drie op de tien Limburgse kmo’s in zwaar weer'
Bart Lodewyckx van Unizo Limburg spreekt zijn zorgen uit over de financiële toestand van Limburgse bedrijven in de coronacrisis. (Foto: Unizo)
1/1
 
 
print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren