Zoeken
 
 

Eerste huis rolt van de 3D-printer


Westerlo, 9 juli 2020
In Westerlo is een huis van de printer gerold. Het is voor het eerst dat een huis van twee verdiepingen in één geheel geprint wordt, stelt de bouwer.
Het huis werd gebouwd op de site van Kamp C, het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw, in Westerlo. Het betref een twee verdiepingen tellende gezinswoning die negentig vierkante meter groot is, de grootte van een gemiddelde Kempense rijtjeswoning.

‘Uniek is dat we het huis in één geheel geprint hebben met een vaststaande 3D-betonprinter', zegt Emiel Ascione, projectverantwoordelijke op Kamp C. ‘De woningen die wereldwijd reeds geprint zijn, hebben slechts één verdieping en zijn bovendien vaak in delen in de fabriek geprint en op de werf samengebouwd.'

Het huis werd geprint als onderdeel van het Europese project C3PO, vernoemd naar de robot uit Star Wars. De projectpartners willen met deze prestatie de bouwsector warm maken om 3D-betonprinten te implementeren in hun bouwtechnieken. Voor het project werken acht organisaties, bedrijven en wetenschappelijke instellingen samen. Financiering kwam onder andere van de Europese Unie en de provincie Antwerpen die elke zo'n zeven ton beschikbaar hebben gesteld.

Duurzaamheid en arbeidsbesparing

3D-printen in de bouw is overal in de wereld aan een sterke opmars bezig. Experts zijn ervan overtuigd dat de nieuwe technologie kan bijdragen aan een reductie van CO2, terwijl ook een minimum aan materialen gebruikt wordt. Behalve duurzaamheid zou 3D-printen ook voor een kortere bouwtijd zorgen en minder arbeiders vereisen. De 3D-geprinte woning zal voorlopig aangehouden worden om onderzoek te doen naar het behoud van stevigheid in de loop der tijd.

 
print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren