Zoeken
 
 

Technologiesector draait op 86% na heropstart


Brussel, 8 juli 2020
De technologiesector draait op 86 procent van haar normale capaciteit nadat bedrijven begin mei de productie hebben heropgestart. De komende zes maanden zal dit verder stijgen tot negentig procent.
Dit blijkt uit een rondvraag van technologiefederatie Agoria onder 180 lidbedrijven eind juni. Deze bedrijven, met 65.000 werknemers in dienst, vertegenwoordigen samen 25 procent van de werkgelegenheid en omzet in de technologische sector in België.

Agoria voert het activiteitenonderzoek periodiek uit sinds de uitbraak van de coronacrisis medio maart. Begin april daalde de activiteitsgraad tot vijftig procent, terwijl de maakindustrie nog maar op vijftien procent van haar normale toestand presteerde. Grote assemblagebedrijven, zoals Volvo, moesten de deuren sluiten omdat zij de overheidseisen rondom social distancing niet konden waarborgen.

Nadat de beperkende maatregelen vanaf mei zijn losgelaten is de maakindustrie weer langzaam op gang gekomen. Toch zijn bedrijven volgens de meest recente enquête somber over een volledig herstel. Dat wordt ook voor volgend jaar nog niet verwacht. Door de algemene economische crisis en omdat in een aantal klantensectoren, zoals de evenementensector, de activiteit nog niet is opgestart, blijft de activiteit nog onder het gebruikelijke niveau.

Herstel verschilt sterk per sector

Voor het totaal van 2020 zal de omzet in de technologiesector dalen met gemiddeld elf procent. Voor 29 procent van de bedrijven zal 2020 evenwel een groeijaar zijn. Vooral voor een aantal bedrijven in de digitale en telecomsector biedt de coronacrisis groeikansen.

Voor bepaalde sectoren blijft de activiteitsgraad daarentegen ver onder het oude niveau. Bijvoorbeeld de vliegtuigbouw en sommige automobiel- en mechatronicabedrijven hebben het flink te verduren. In deze sectoren blijft tijdelijke werkloosheid een belangrijke ondersteuningsmaatregel voor het opvangen van de financiële en sociale gevolgen van de coronacrisis, aldus Agoria. Uit de rondvraag bleek overigens dat het aantal mensen in tijdelijke werkloosheid gezakt is naar twaalf procent.

Het aanhouden van de economische vertraging als gevolg van de coronacrisis zorgt ervoor dat het aandeel van de bedrijven in de technologische industrie die ontslagen van vaste werknemers moeten overwegen, sterk is toegenomen. Lag dit percentage begin mei nog onder de negen procent, dan is dit nu verdubbeld tot achttien procent. Ook hier zijn de maatregelen inzake de verdere tijdelijke werkloosheid van belang om ontslagen te vermijden, aldus Agoria. ‘Indien de huidige regeling die eind augustus afloopt niet vervangen zou worden door overgangsmaatregelen, zal het aantal ontslagen van vaste medewerkers oplopen. Voor het totaal van de technologische bedrijven zou dit oplopen tot 12 000 jobs of 3,8 procent tegen het eind van dit jaar', stelt Agoria.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren