Zoeken
 
 

Spaarzame Vlaming onderdeel herstelplan


Brussel, 3 juni 2020
De Vlaamse overheid wil de spaarzame Vlaming motiveren om te beleggen in een noodfonds dat het bedrijfsleven van solvabiliteit voorziet. De maatregel is de blikvanger van het Vlaamse herstelplan dat deze week gepresenteerd werd en bedrijven financiële armslag moet geven.
Ondernemersorganisaties reageren enthousiast op de plannen die het bedrijfsleven uit het economische dal moeten leiden. Volgens Voka topman Hans Maertens hebben veel bedrijven de laatste maanden ingeteerd op hun financiële reserves. ‘Deze bijkomende maatregelen versterken de financiële draagkracht van ondernemingen om uit deze coronacrisis te geraken', zegt hij.

 

Welvaartsfonds van 500 miljoen voor solvabiliteit

In het Vlaamse solvabiliteitsplan is een belangrijke rol weggelegd voor een zogenaamd ‘welvaartsfonds' ter waarde van 500 miljoen euro dat zal beleggen in kapitaalsverhogingen of achtergestelde leningen bij Vlaamse ondernemingen. Met fiscale voordelen wil de overheid de Belgische spaarder motiveren te investeren in dit fonds. Zo krijgen burgers een fiscaal voordeel van 2,5 procent per jaar de eerste drie jaar met een maximum van 1.000 euro per belastingplichtige.

Het noodfonds zal zich voornamelijk richten op ‘toekomstgerichte Vlaamse ondernemingen'. Hieronder wordt onder andere verstaan start-ups en scale-ups. Deze focus is volgens Voka een goede zaak: ‘Het is cruciaal dat we er samen alles aan doen om deze bedrijven te ondersteunen, want dit zijn onze bedrijven van de toekomst, die zorgen voor de jobs en welvaart van morgen', aldus Maertens.

 

Vriendenaandeel tegen belastingvoordeel

Een andere manier om het spaargeld te activeren zijn de zogenaamde win-win-aandelen, ook wel vriendenaandelen genoemd. Zo kan tot maximaal 75.000 euro geïnvesteerd worden in bedrijven en gelden de eerste vijf jaar fiscale voordelen. Als onderneming kan je zo maximaal 300.000 euro kapitaal verwerven. Voor deze maatregelen gelden wel een aantal beperkingen. Zo mag de kapitaalverstrekker geen werknemer van de onderneming zijn, kan hij of zij niet de echtgenoot of de wettelijk samenwonende partner zijn en geen bestuurder of zaakvoerder van de onderneming zijn.

De nieuwe maatregelen passen in het groter Vlaams herstelplan dat de financiële daadkracht van bedrijven moet vergroten. Zo werd eerder het Gigarant-waarborgcapaciteit uitgebreid naar 3 miljard euro. Dat geld kan gebruikt worden om Vlaamse bedrijven die zwaar te lijden hebben onder de coronacrisis overbruggingskredieten te geven of schulden te waarborgen. Tevens werd er door de Vlaamse overheid eerder 250 miljoen extra uitgetrokken voor achtergestelde leningen, waardoor er in totaal 500 miljoen euro beschikbaar is.

Schuldenopbouw brengt economisch herstel in gevaar

De solvabiliteitsmaatregelen van de overheid zijn volgens Voka van essentieel belang. Zij wijzen op het gevaar van schuldenopbouw. Banken boekten volgens de werkgevernsorganisatie in het eerste kwartaal recordbedragen aan provisies voor twijfelachtige kredieten. Tegelijkertijd teren bedrijven noodgedwongen op hun bestaande reserves. ‘Deze combinatie leidt tot een verslechterende kapitaalstructuur. Het kan broodnodige investeringen, innovatie-inspanningen en transformatieprogramma's afremmen. En dus ook de nodige productiviteits- en welvaartsgroei van onze economie', zegt Maertens.

Ook Unizo, de unie van zelfstandige ondernemers, reageerde verheugd op de Vlaamse plannen. ‘Na eerdere goede maatregelen om de liquiditeit van onze ondernemingen te verbeteren, versterkt de Vlaamse regering met dit herstelplan ook de noodzakelijke solvabiliteit', stelt Danny Van Assche van Unizo.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren