Zoeken
 
 

Plug-and-produce volgens industrie 4.0


27 mei 2020
Drie studenten die de opleiding Information Technology and System Management (ITS) aan de FH Salzburg volgen, hebben een modulair productiesysteem gebouwd. Op basis van de industrie 4.0-norm is in de loop van vorig jaar een laboratorium opgericht om toekomstige technologie te demonstreren binnen het DTZ -kader (Digital Transfer Centre).
Tijdens een project behandelden de studenten van de FH Salzburg Daniela Deutinger, Christian Höflmeier en Regina Schönherr het onderwerp Smart Factory. Met de steun van Sigmatek konden de projectleden een plug-and-produce geschikt productiesysteem implementeren in een SmartFactory-lab.

De drie teamgenoten besloten een methode te hanteren waarbij elke module van het productiesysteem werkt met een gedecentraliseerd bestuurde CPU van verschillende fabrikanten. Het doel was om de modules naar wens te kunnen combineren en verwijderen - zonder dat dit gevolgen heeft voor het hele systeem. Daarnaast werd een concept voor een primair besturingssysteem ontwikkeld. Voor de communicatie tussen de verschillende besturingselementen werd OPC UA gebruikt. Het modulaire productiesysteem bestaat uit vier modules: Invoer, draaitafel, high-bay storage en uitvoer. Een extra edge controller genereert een digitale twin uit de OPC UA data van subsysteem CPU's en andere intelligente toegevoegde services.

Besturingstechnologie

De draaitafel en high-bay opslag werden geïmplementeerd met besturingstechnologie van Sigmatek. De compacte DIN rail modules van het S-DIAS systeem werden gebruikt voor CPU-units, voeding, digitale ingangen en relais uitgangen. 'We bedanken Sigmatek voor de support, het werken met de moderne modules was leuk en leerzaam. De componenten zijn duidelijkheid en eenvoud te configureren', aldus prof. dr. Simon Hoher, projectbegeleider.

Voor Sigmatek was samenwerken eveneens motiverend. 'Ongeveer de helft van onze medewerkers is engineer. De ondersteuning en ontwikkeling van jonge technici is daarom bijzonder belangrijk voor ons', legt Marianne Kusejko, Managing Director Finance and Human Resources bij Sigmatek uit.

Plug-and-produce volgens industrie 4.0'
De studenten van de FH Salzburg Daniela Deutinger, Christian Höflmeier en Regina Schönherr implementeerden een plug-and-produce capabele productiecel in een Smart Factory lab.
1/1
 
 
print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren