Zoeken
 
 

Voka lanceert relanceplan


Brussel, 26 mei 2020
Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, lanceert een relanceplan met noodzakelijke maatregelen om jobs en bedrijven te redden.
'Onze arbeidsmarkt staat in brand. 180.000 medewerkers dreigen hun baan te verliezen, maar liefst dertig keer meer dan bij de sluiting van Ford Genk', zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. 'Dat mogen we niet laten gebeuren. Er is een bijkomend pakket aan maatregelen nodig, met meer flexibiliteit en kansen voor tijdelijk werklozen via opleidingen of nieuwe tijdelijke jobs. Nu is het moment om onze arbeidsmarkt klaar te stomen voor de toekomst.'

Ruim één miljoen mensen zit in tijdelijke werkloosheid, en kunnen mogelijk niet terugkeren naar hun job wanneer bedrijven failliet gaan of herstuctureren. Maertens: 'Uit onze enquêtes bij bedrijven blijkt dat één op vijf ondernemingen vreest voor een mogelijk faillissement en nog eens één op vier vreest te moeten ontslaan. De Nationale Bank heeft berekend dat 180.000 medewerkers door corona hun job kunnen verliezen. Bovendien staat van 70.000 zelfstandigen hun zaak en dus hun baan op de tocht. Zo'n sociaal bloedbad zou helaas historisch groot zijn.'

Overheden moeten volgens Maertens nú dringend ingrijpen in arbeidsmarkt om dat te vermijden, met bijkomende maatregelen om de relance van de economie en arbeidsmarkt te stimuleren. 'De eerste hulp is toegediend: overheden hebben goed ingegrepen en acute faillissementen en ontslagen vermeden door te waken over de liquiditeit van bedrijven. Denk maar aan uitstel van betaling van bepaalde belastingen en bijdragen, het bankenplan en de tijdelijke werkloosheid', legt Hans Maertens uit. 'Maar onze economie en arbeidsmarkt liggen nog op intensive care. Veel bedrijven riskeren nog lang te slabakken door te weinig vraag, omdat hun businessmodel is aangetast of hun kapitaalbuffers onder druk staan. Zonder bijkomende steun kunnen dus alsnog veel bedrijven en jobs verdwijnen.'

Dringend relanceplan nodig

Voka heeft een relanceplan voor de arbeidsmarkt klaar om dit worstcasescenario af te wenden en de arbeidsmarkt af te stemmen op de noden die zich opdringen in coronatijden. Aan de bedrijven die het moeilijk zullen blijven hebben, moeten de overheden financiële zuurstof blijven geven. Daartoe is een verlenging van de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht volgens de huidige eenvoudige procedure absoluut noodzakelijk stelt Voka, en dit minstens tot en met 31 augustus. Daarnaast moet er verder uitstel en eventueel kwijtschelding van RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing voor 2020 komen.

Flexibeler werken om te groeien

'Maar belangrijker is dat we nu tegelijk ook overschakelen naar een flexibele arbeidsorganisatie, zodat bedrijven die nu veel vraag hebben ook volle bak kunnen werken, zodat ondernemingen die het al moeilijk hebben niet gewurgd worden door hun arbeidsorganisatie én zodat bedrijven die nieuwe banen creëren snel kunnen groeien', werpt Hans Maertens op. Voka stelt hiervoor een pakket van maatregelen voor, zoals meer vrijwillige overuren en nachtwerk mogelijk maken. Alle bedrijven moeten immers hun arbeidsorganisatie aanpassen aan de veiligheidsmaatregelen, waardoor zij ook nood hebben aan meer flexibiliteit.

Maar we moeten niet alleen onze arbeidsorganisatie klaarstomen voor de toekomst zegt Maertens. 'We moeten meer inzetten op vorming, zeker op digitale opleidingen nu daar tijd en ruimte voor is. Crisissen versnellen doorgaans enkele evoluties die al voordien aan de gang waren. Dat zal nu met de digitalisering zeker het geval zijn', zegt Hans Maertens.

Meer vorming en activering tijdelijk werklozen

Voka stelt dan ook voor dat tijdelijk werklozen sneller geactiveerd worden, ten laatste na twee maanden. 'Op die manier doen ze skills op die ze meer dan ooit zullen kunnen benutten in hun job, zodra ze die weer kunnen opnemen. Voor bedrijven betekent beter gevormde medewerkers eens ze kunnen heropstarten dan weer een extra voorsprong', zegt Hans Maertens. Ook door de opleidingscheques te verhogen of het Vlaams Opleidingsverlof te versoepelen, moeten we nu vorming volop aanmoedigen.

Lees hier het overzicht met alle voorstellen van Voka.

 
print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren