Zoeken
 
 

VDMA: Corona treft machinebouw over de hele linie


Frankfurt (DE), 20 mei 2020
Het coronavirus weegt zwaar in de machinebouw: orderverliezen en -annuleringen worden steeds meer zichtbaar. Ook zorgen reisbeperkingen voor grote problemen bij de bedrijven.
Dat blijkt uit het vierde flash-onderzoek van de VDMA. Negen van de tien ondervraagde bedrijven zien zichzelf getroffen door de economische gevolgen van de pandemie. 'De vraagzijde baart de machinebouwondernemingen steeds meer zorgen', aldus VDMA-hoofdeconoom Dr. Ralph Wiechers. 'Medio april had ruim driekwart van de ondervraagden al een merkbare of ernstige daling van het aantal bestellingen of annuleringen geregistreerd, en begin mei steeg dit cijfer weer tot 85 procent', legt hij uit.

Volgens het onderzoek, waaraan 724 bedrijven deelnamen, belooft een blik op de toeleveringsketens enige hoop: hier is een lichte vermindering van de spanning te zien. Medio april gaf bijna de helft van de bedrijven nog aan dat ze aan de aanbodzijde merkbaar of ernstig waren getroffen. In het huidige onderzoek is het cijfer nu iets minder dan vier op de tien bedrijven. 'Veel werktuigbouwkundige bedrijven melden dat de problemen met de aanvoer uit met name China afnemen', zegt Wiechers. Het is ook bemoedigend dat de beoordeling van de ontwikkelingen in de komende drie maanden zowel aan de vraag- als aan de aanbodzijde wat is opgehelderd. Medio april verwachtte de relatieve meerderheid (43 procent) van de bedrijven dat de ordersituatie zou verslechteren. Begin mei verwachtte slechts iets meer dan dertig procent van de bedrijven een toename van de verstoringen aan de vraagzijde. Bijna de helft van de bedrijven verwacht nu dat de situatie de komende drie maanden gespannen zal blijven.

 

Klanten weigeren toegang tot fabrieksterrein

De bedrijven hebben te maken met grote problemen als gevolg van reis- en verblijfsbeperkingen. Meer dan tachtig procent van de ondervraagde bedrijven gaf aan dat er geen verblijfsvergunningen worden verleend of dat hun werknemers geen toegang krijgen tot het terrein van hun klanten. Daarnaast vertraagt of weigert 62 procent van de klanten de acceptatie van geleverde machines, terwijl 43 procent van de machinefabrikanten melding maakt van liquiditeitsknelpunten. Bijna een derde van de bedrijven ziet ook problemen op het gebied van transport en logistieke afhandeling of gezondheids- en hygiëne-eisen.

De verkoopverwachtingen in de machinebouw zijn de afgelopen zes weken nauwelijks veranderd. Bijna tweederde van de bedrijven verwacht voor 2020 nog steeds een omzetdaling van tien tot dertig procent. Het merendeel van de bedrijven met een jaaromzet van meer dan 1 miljard euro is nog sceptischer: driekwart van de ondervraagden verwacht dat de omzet met dit bedrag zal dalen. 'Gezien het dynamische economische klimaat kunnen deze omzetverwachtingen slechts een momentopname zijn. De vooruitzichten voor onze sector veranderen momenteel voortdurend. De vijf procent productiedaling die we begin maart voor het lopende jaar voorspelden, kan daarom niet langer worden gehandhaafd', vat de hoofdeconoom van de VDMA samen.

 
print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren