Zoeken
 
 

Technologiesector draait op 75 procent en één op vijf tijdelijk werkloos


Brussel, 13 mei 2020
De technologiesector in België komt weer op gang. Waar de gemiddelde activiteitsgraad begin april nog rond de vijftig procent lag, is dat intussen gestegen naar 75 procent
Door de versoepeling van de overheidsmaatregelen is een groot gedeelte van de bedrijven weer opgestart, waardoor ook de tijdelijke werkloosheid in de maakindustrie gezakt is tot twintig procent. Dit blijkt uit de periodieke rondvraag van technologiefederatie Agoria, ditmaal onder 335 lidbedrijven, goed voor ruim 92.000 werknemers.

De technologische industrie zit momenteel aan een activiteitsniveau van 75 procent, ten opzichte van 55,3 procent een maand eerder. Wel is het verschil tussen de sectoren groot. Zo zit de ICT-sector op bijna negentig procent van haar normale activiteitsgraad. Bij de industriële activiteiten is de herneming het meest uitgesproken in de automobielsector. Daar ligt de activiteit nu op ongeveer 57,8 procent tegenover nauwelijks 8 procent begin april. Grote assemblagebedrijven waren toen door de overheidsmaatregelen genoodzaakt de productie volledig neer te leggen. Inmiddels is Volvo Cars weer volledig opgestart. DAF, Audi en Van Hool bouwen de productie geleidelijk op.

Activiteit in machinebouw neemt toe

De activiteit van machinebouw is volgens de Agoria enquête toegenomen van 44,9 procent begin april, tot 74,9 procent nu. Ook de installatie en reparatie van machines neemt in activiteitsgraad toe van 75 procent, tegenover 63 procent een maand eerder.

Ondanks de toename blijft de omzet onder het niveau dat noodzakelijk is voor een duurzame situatie, aldus Agoria. Uit de rondvraag blijkt dat een volledig herstel dit jaar ook niet verwacht wordt. Dat wijten de technologiebedrijven in eerste instantie aan een ongunstige evolutie van de vraag op de markten, maar ook een moeilijke toegang tot klanten en verstoorde commerciële relaties zowel in binnen- als buitenland spelen een rol.

Met de toegenomen bedrijvigheid neemt ook de omvang van tijdelijke werkloosheid af. Waar eind maart nog 49 procent van de werknemers in de maakindustrie tijdelijk werkloos thuis, nam dit af tot 34 procent in de periode 7-10 april en ligt het nu op 19 procent.

Van de bevraagde bedrijven geeft veertien procent aan acute financiële moeilijkheden te hebben. Zowat 37 procent voorziet financiële problemen in de toekomst en bijna de helft (46 procent) van de bedrijven verwacht dat de crisis een negatieve impact zal hebben op investeringen. Slechts vijf procent voorziet nieuwe investeringen.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren