Zoeken
 
 

Bedrijven van start, maar vraag wordt knelpunt


België, 6 mei 2020
Belgische bedrijven zijn vanaf deze week weer opgestart of hebben de activiteiten opgeschroefd. Brancheorganisatie Voka is tevreden, maar waarschuwt voor lege orderportefeuilles.
Volgens een ledenbevraging van de Vlaams netwerk van ondernemingen (VOKA) zijn vanaf deze week 150.000 mensen terug aan het werk, nadat bedrijven wegens strenge anti-corona overheidsmaatregelen in maart de deuren moesten sluiten.

De brancheorganisatie is tevreden met de heropstart, maar waarschuwt voor achterblijvende vraag. ‘De belangrijkste hindernis om de activiteiten op te voeren is niet de veiligheid, maar wel het gebrek aan vraag. Twee op drie bedrijven geven aan dat dit een probleem zal zijn', aldus Vokatopman Hans Maertens. ‘Bedrijven kunnen alleen maar produceren als er vraag en consumptie is.'

Volgens de Voka-enquête is het gros van de bedrijven erin geslaagd maatregelen te treffen om veilige werkomstandigheden te garanderen. Ruim 8 op de 10 bedrijven hebben maatregelen genomen om social distancing toe te passen op de werkvloer. Eén op de 10 kan die afstand niet garanderen, maar voorziet het nodige beschermingsmateriaal voor werknemers.

Vier mei is niet alleen de datum dat bedrijven weer zijn opgestart, veel bedrijven hebben hun activiteiten opgevoerd. Het overgrote deel lag niet volledig stil, maar schroefde de activiteiten noodgedwongen terug, omdat het bijvoorbeeld social distancing niet voldoende kon garanderen.

Heropstart koste bedrijfsleven miljoenen euro's

'Het aanpassen van de werkopstandigheden heeft het bedrijfsleven miljoenen euro's gekost. Enerzijds moeten de werkomstandigheden, zoals bijvoorbeeld de layout van werkplaatsen aangepast worden', zei Flanders Make-directeur eerder in een uitgebreid interview met Vraag&Aanbod. ‘Anderzijds zullen we ook nieuwe technologie moeten inzetten om de specifieke regels op te volgen om ervoor te zorgen dat ze nageleefd worden.'

Barco, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van displaytechnologie, heeft bijvoorbeeld ruim 200.000 euro geïnvesteerd om haar bedrijf coronaproof te maken. Zo werd er door het bedrijf uit Kortrijk geld uitgetrokken voor vloerbestickering, plexischermen en de bouw van een aparte ingang gecreëerd voor productiemedewerkers.

Barco, waar onder normale omstandigheden meer dan duizend mensen werken, is tijdens de coronacrisis nooit volledig gestopt met de productie. ‘We zijn steeds blijven draaien voor de kritische healthcare markt waar we onder andere diagnostische schermen voor produceren', vertelt Jan De Witte, ceo van Barco.

11 mei is een volgende belangrijke datum voor de Belgische economie. ‘Dan zullen hopelijk ook alle andere B2C-handelszaken hun deuren kunnen openen. Pas dan kunnen we zeggen dat de hele economische waardeketen terug operationeel is', vertelt Bert Mons, algemeen directeur Voka West-Vlaanderen. Hij voegt eraan toe dat dit geen terugkeer naar de periode voor de conona-crisis betekend. ‘Om de economie binnen een redelijke termijn echt terug op de rails te krijgen, zal nog een toekomstgericht relanceplan nodig zijn.'

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren