Zoeken
 
 

Bedrijven waarschuwen voor personeelstekort


Brussel, 25 maart 2020
Terwijl talloze bedrijven hun activiteiten stilleggen door de coronacrisis, waarschuwen ondernemersorganisaties voor een dreigend tekort aan personeel bij bedrijven die wel operationeel blijven. Tijdelijke werkloosheid en extra premies voor tijdelijk werklozen zouden arbeidsverzuim in de hand werken.
Ondernemersorganisaties Voka en Unizo en VBO spraken eerder deze maand nog hun lof uit over versoepelingsmaatregelen op het gebied van tijdelijke werkloosheid. Door de lonen over te nemen, voorziet de federale overheid het bedrijfsleven van extra lucht. Ook de Vlaamse overheid toonde zich gul door een energiesubsidie te beloven aan mensen die tijdelijk zonder werk zitten.

Een neveneffect van deze overheidssteun is een toenemend arbeidsverzuim bij bedrijven die hun activiteiten wel voortzetten. Alhoewel veel bedrijven hun deuren sluiten, zijn er ondernemingen die hun werk al dan niet gedwongen voortzetten. ‘We krijgen meldingen uit diverse sectoren dat het steeds moeilijker wordt werknemers te motiveren om zich bloot te stellen aan gezondheidsrisico's. Dat is begrijpelijk als je vaststelt dat anderen tijdelijk werkloos thuiszitten zonder veel loonverlies', zegt Danny Van Assche van Unizo in De Tijd.

‘Premie van 150 euro voor werkenden'

Werkgeversfederatie Voka komt tot dezelfde conclusie. ‘Zowel bij tijdelijk verlof als ziekteverlof is er soms bijna geen financieel verschil meer tussen werken en niet werken', zegt Voka-topman Hans Maertens in dezelfde krant. De werkgeversfederatie roept op tot een prestatiepremie van 150 euro voor mensen die tijdens de coronacrisis hun werk voortzetten.

VBO en Unizo wijzen dit voorstel af omdat de overheidsuitgaven zodoende nog meer de pan uit rijzen. Zij willen een snelle evaluatie van het overheidsbeleid om te kijken of de maatregelen het juiste effect sorteren. ‘Ik roep de federale en de Vlaamse overheid op de ongecoördineerde opeenstapeling van premies voor tijdelijke werkloosheid snel te evalueren', zegt VBO-voorzitter Pieter Timmermans.

Bedrijven waarschuwen voor personeelstekort'
Terwijl het aantal tijdelijke werklozen recordhoogtes aanneemt, waarschuwt het bedrijfsleven voor een tekort aan personeel. (Foto: Jerom Rozendaal)
1/1
 
 
print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren