Zoeken
 
 

Meer dan een miljoen tijdelijke werklozen door coronavirus


Brussel, 25 maart 2020
Meer dan één miljoen Belgen zitten op dit moment in het systeem van tijdelijke werkloosheid als gevolg van het coronavirus.
Dit maakte federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) bekend. Vorige week donderdag bedroeg dit aantal nog een half miljoen. Muylle sprak toen haar vermoeden uit het aantal tijdelijk werklozen op termijn op zou kunnen lopen tot één miljoen.

Deze kaap is dus sneller bereikt dan verwacht met 1,075 miljoen tijdelijk werklozen om precies te zijn. Dat is ongeveer één vierde van de totale Belgische beroepsbevolking. Een deel van de werknemers is gedeeltelijk werkloos, maar het gros zit voltijds thuis.

Het aantal fabrieken en bedrijven dat de deuren sloot nam vorige week sterk toe, nadat de overheid verscherpte maatregelen invoerde om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo is er de regel van social distancing, waarbij werknemers op minstens anderhalve meter van elkaar moeten werken. Veel bedrijven, vooral ook assemblagebedrijven, kunnen deze werkomstandigheden niet bieden.

Lucht aan bedrijven tot einde crisis

Tijdelijke werkloosheid maakt het voor bedrijven mogelijk om hun personeelskosten voor even te verlagen, zonder dat ze mensen moeten ontslaan. De federale overheid voorziet de werklozen in een uitkering, die op zeventig procent van het loon ligt. België heeft de regels rondom de aanvraag en invoering van tijdelijke werkloosheid versoepeld.

Het systeem van tijdelijke werkloosheid was overigens al tijdens de financiële crisis in 2008 flink uitgebreid. Het gevolg hiervan was dat ons land destijds meer mensen in tijdelijke werkloosheid had dan de omringende landen, zo'n 100.000. Dit zou de economische schade destijds hebben beperkt. De federale overheid hoopt deze keer op een zelfde effect.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren