Zoeken
 
 

Unizo schaart zich achter lockdown-maatregelen federale regering


Brussel, 18 maart 2020
Unizo schaart zich achter de drastische maatregelen die de federale regering zopas aankondigde, in de strijd tegen het coronavirus. 'Als we op deze manier de omvang van deze crisis kunnen inperken, zowel in aantal slachtoffers als in de tijd, moeten we ons allemaal samen maximaal aan deze maatregelen houden, ook al zal de economische impact bijzonder groot zijn', zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo.
'Om de gigantische impact voor onze bedrijven op te vangen en ervoor te zorgen dat zij dit overleven, moeten er nu wel dringend even drastische ondersteuningsmaatregelen komen', vervolgt Van Assche. 'Heel wat aangekondigde maatregelen klinken vrij duidelijk, maar op andere vlakken blijven we toch nog met prangende vragen zitten: Welke bedrijven vallen onder de 'essentiële diensten en sectoren'? Hoe worden de normen op vlak van 'social distancing' bepaald en beoordeeld in, bijvoorbeeld, die essentiële sectoren? Wat met de hotels? Mogen zij nu nog wel of niet meer openblijven, afgezien van hun restaurant? En, voor alle getroffen bedrijven: Welke levensnoodzakelijke en nu echt heel dringend te nemen bijkomende ondersteuningsmaatregelen voor onze bedrijven zullen er tegenover de lockdownmaatregelen staan? Onze Unizo coronalijn (0800-20750), waar ondernemers doorlopend met vragen terecht kunnen, zal de komende dagen weer roodgloeiend staan met vragen daarover van verontruste ondernemers.'

Steunmaatregelen

De federale regering moet volgens Unizo nu snel werk maken van een batterij aan noodzakelijke steunmaatregelen om deze crisis ook economisch te overleven. De goedkeuring van een uitgebreid overbruggingsrecht voor zelfstandigen in de kamercommissie sociale zaken, is volgens Unzio al een stap in de goede richting, maar er is veel meer nodig. 'Zoniet zitten we met een levensgroot probleem voor onze ondernemingen', beklemtoont, Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. 'Zo eisen we de systematische toekenning van technische werkloosheid door overmacht, vrijstelling van fiscale en parafiscale bijdragen, een snellere tenlasteneming van zieke werknemers door het RIZIV en dus inkorting van de gewaarborgd loon-periode. Naast diverse andere maatregelen. Bijvoorbeeld ook een soepel en eenvoudig systeem om werknemers die in tijdelijke werkloosheid zijn waar nodig te detacheren naar strategische sectoren die absoluut actief moeten blijven. De voedsel- en levensmiddelenproductie, bijvoorbeeld. Maar ook de productie van medische hulpmiddelen, de gezondheidszorg en dringende herstellingen. We moeten er alles aan doen om die bedrijven volop operationeel te houden.'

Ook voor bijberoepers die door de coronacrisis in moeilijkheden komen, vraagt Unizo een oplossing. Vermits ze deeltijds werknemer en deeltijds zelfstandige zijn, dreigen ze tussen alle mazen van het net te glippen. Zij moeten eveneen een opvangnet hebben via het overbruggingsrecht (voor zelfstandigen) en/of de werkloosheidsuitkering.

Schaderegeling

 

Ten aanzien van de Vlaamse overheid herhaalt Unizo haar vraag om ook aan bedrijven wiens business is ingestort door de coronacrisis, zoals de eventsector, de toeristische sector, de autocarbedrijven en heel wat logistieke en productiebedrijven, een schaderegeling te voorzien, waarvan de hoogte sectoraal bepaald moet worden. 'Morgen moeten zowel de federale als de Vlaamse regering met bijkomende ondersteuningsmaatregelen komen voor onze bedrijven, die in verhouding staan tot de impact van de zopas genomen lockdown-beslissingen', besluit Van Assche.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren