Zoeken
 
 

Minister-president tourt langs duurzame maakbedrijven


Gent, 9 maart 2020
Auteur:
Jerom Rozendaal
Vlaams minister-president Jan Jambon bezocht de opening van de batterijfabriek van Volvo Cars in Gent en bracht een werfbezoek aan de eerste Europese bio-ethanolinstallatie bij ArcelorMittal Belgium.
De bedrijfsbezoeken stonden in het teken van de Duurzaamheidstournee van Vlaamse Ondernemers, een samenwerkingsverband van negentien werkgevers- en sectororganisaties. Met de tour wil de organisatie aandacht vestigen op het thema duurzaamheid bij Belgische ondernemingen. ‘Er zijn zoveel voorbeelden van bedrijven waar duurzaamheid echt deel uitmaakt van het DNA, dat we ze moeten tonen', klinkt het.

De komende weken worden per touringcar nog vier Vlaamse provincies aangedaan, waarbij bedrijven met duurzame innovaties of initiatieven bezocht worden. Bij de bezoeken gaat iedere keer een Vlaamse minister mee en een klas uit de derde graad secundair onderwijs. ‘Door jongeren, bedrijven en politici met elkaar in contact te brengen, hopen we dat ze elkaar beter begrijpen, inspireren en van elkaar leren om samen oplossingen te vinden voor de grote uitdagingen waar we vandaag voor staan', verklaren de Vlaamse Ondernemers de combinatie met en nadruk op jeugd.

Opening Volvo batterijfabriek voor elektrische auto's

Niet alleen wil men jongeren in contact brengen met de bedrijven van de toekomst, er blijkt nog meer achter te zitten. ‘Hopelijk kan het jongeren ook overtuigen om zelf voor studierichtingen te kiezen waarmee ze later op hun beurt de bedrijven kunnen helpen om nog duurzamer te ondernemen of oplossingen te vinden voor de toekomst', aldus een woordvoerder.

De Duurzaamheidstournee werd gisteren afgetrapt met onder andere Jambon in de gelederen, maar ook vertegenwoordigers van VOKA, Febiac, Agoria en andere organisaties die bij Vlaamse Ondernemers betrokken zijn. Het eerste bedrijf op de agenda was Volvo Cars, dat de officiële opening van haar batterijfabriek in Gent vierde. De batterijen worden later dit jaar gebruikt voor de productie van Volvo's eerste volledig elektrische auto, de XC40 Recharge.

Eerste bio-ethanolinstallatie van Europa

Het tweede bezoek was aan ArcelorMittal Belgium, waar de minister-president een rondleiding kreeg op het bedrijventerrein waar onder meer de installatie wordt gebouwd die een deel van het gas, dat ontstaat tijdens de staalproductie, zal omvormen tot bio-ethanol. Het is de eerste industriële installatie in zijn soort in Europa, goed voor een jaarlijkse productie van tachtig miljoen liter geavanceerde bio-ethanol.

Jambon reageerde na afloop enthousiast op het initiatief. ‘Deze tour van de Vlaamse Ondernemers is een schitterend concept om jongeren te tonen dat er in de Vlaamse bedrijven al veel gebeurt, via innovatie en technologie, om de klimaatuitdagingen aan te pakken', stelt hij.

Volgende halte bij baksteenfabrikant

Volgende halte van de Duurzaamheidstournee is op 9 maart. Met Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters in de bus, wordt de baksteenfabrikant Wienerberger gezocht. Met binnenvaartvervoer houdt dit maakbedrijf jaarlijks 7.500 trucks van de weg. Het tweede bedrijf op het programma is autobatterij-recyclagebedrijf Campine uit Beerse, waar tot 10.000 accu's per dag verwerkt worden.
Minister-president tourt langs duurzame maakbedrijven'
Vlaams minister-president toert met schoolkinderen en vertegenwoordigers van brancheorganisaties langs bedrijven met duurzame initiatieven. (Foto: Jerom Rozendaal)
1/1
 
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren