Zoeken
 
 

Opening batterijfabriek Volvo opstap naar elektrische auto


Gent, 6 maart 2020
Auteur:
Jerom Rozendaal
In aanwezigheid van de internationale pers en minister-president Jan Jambon, heeft Volvo Cars haar nieuwe batterijfabriek ingehuldigd. De fabriek zal de batterijen afleveren die later dit jaar gebruikt worden voor de productie van de eerste volledig elektrische auto van Volvo, de XC40 Recharge.
Volvo trok 150 miljoen euro uit voor de bouw van de batterijfabriek die is uitgerust met veertien robots. Met de introductie van de elektrische auto's zet het de jacht in op concurrenten als Audi en BMW die al langer elektrische modellen verkopen. De autobouwer wil tegen 2025 de helft van zijn globale verkoopcijfers behalen met volledig elektrische auto's en de rest met hybride wagens.

Toekomst maakbedrijf lijkt verzekerd

Aan het hoofd van de productievestigingen van Volvo Cars wereldwijd staat een Belg, Geert Bruyneel. ‘Ik ben blij dat we deze belangrijke gebeurtenis met onze werknemers hier in Gent kunnen vieren', zei de Volvo-topman gisteren tijdens de opening. ‘Gent krijgt als eerste van onze fabrieken een batterijassemblagezone. De fabriek speelt een voortrekkersrol bij het klaarstomen van ons productienetwerk voor elektrificatie.'

De keuze van Volvo voor de productielocatie in Gent om de elektrificatieslag van het wagenpark te maken, versterkt haar positie binnen het internationale concern. ‘Met deze investering maakt Volvo duidelijk dat het langetermijnplannen heeft in België', zegt Ben Van Roose, hoofd maakindustrie bij technologiefederatie Agoria en tevens aanwezig bij de opening. Het engagement is goed nieuws voor de Belgische maakindustrie en werkgelegenheid. Met 6.500 werknemers behoort de autobouwer tot de grootste werkgevers in de Belgische maakindustrie.

volvoHet nieuwe onderstel van de Volvo auto met elektrische batterij. (Foto: Jerom Rozendaal)

Bewijs dat maakindustrie toekomst heeft

De impact van de investering gaat verder dan alleen de werkgelegenheidsgarantie. ‘De keuze van Volvo om juist België te kiezen als eerste productielocatie voor de elektrische batterij is het bewijs dat de maakindustrie zeker toekomst heeft in Vlaanderen', zegt minister-president Jambon. Hij stelt dat Vlaanderen met haar hoge arbeidsproductiviteit, opleidingsniveau, logistieke ligging en vooruitstrevende kennisinstellingen sterke troeven in handen heeft.

‘Hersenen zijn onze enige grondstof', vervolgt Jambon. ‘Alleen door in te zetten op onderwijs en innovatie kan de Belgische maakindustrie floreren. Dit zijn dan ook de speerpunten van de Vlaamse overheid.' Vlaanderen trekt daarbij regelmatig de portemonnee. Zo kreeg Volvo Cars België onlangs nog een ‘strategische transformatiesteun' van twee miljoen euro om het personeel met scholing voor te bereiden op de elektrificatie van de auto's.

Volgens het Vlaams Netwerk van Ondernemingen (VOKA) is de batterijassemblagefabriek symbolisch voor de kansen die er liggen voor maakbedrijven bij het streven naar een klimaatneutrale economie. ‘Bedrijven kunnen bijdragen aan de uitdagingen van het klimaatprobleem door duurzame innovatie en met technologische producten en oplossingen. Daar is Volvo een voorbeeld van', klinkt het.

De batterijfabriek wordt volgende week operationeel. De productie vindt plaats in een stofvrije omgeving onder hoge voltages. De hal van 5000 vierkante meter gaat dan potdicht en is alleen nog maar toegankelijk voor de twaalf tot vijftien speciaal opgeleide mensen die er werken.

Opening batterijfabriek Volvo opstap naar elektrische auto'
Internationale pers en minister-president Jan Jambon waren aanwezig bij de officiële inhuldiging van de batterijfabriek van Volvo in Gent. (Foto: Jerom Rozendaal)
1/1
 
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren