Zoeken
 
 

Handboek moet orde in chaos 3D-printen scheppen


Brussel, 4 maart 2020
Auteur:
Jerom Rozendaal
Kennisinstelling Sirris heeft een handboek opgezet dat bedrijven moet adviseren op het gebied van additive manufacturing, oftewel 3D-printen.
De tool moet maakbedrijven helpen om juiste keuzes te maken op het gebied van procedés, machines, materialen of waar het op leveranciers aankomt. ‘Additive manufacturing (of 3D-printing) is voor vele bedrijven, ook kmo's, toegankelijk geworden', stelt Sirris. Zij constateert aan de andere kant dat het inzetten van AM-technieken steeds moeilijker wordt door de ruime keuze van machines, printtechnologieën, opties voor oppervlakteafwerking, materialen, software of dienstenproviders.

Door de bomen het bos zien

‘Om bedrijven te helpen zo weinig mogelijk tijd te verliezen in deze jungle en de juiste keuzes te maken betreft hun producten of toepassingen, heeft Sirris in één enkele tool tal van gegevens ondergebracht, die als referentiedocument fungeert voor alle stappen van additieve fabricage', verklaart Denis Gravet, Senior Project Manager Additive Manufacturing van Sirris.

Het handboek bevat informatie rondom de voordelen en belangrijkste limieten van de AM-technologieën, de eigenschappen van een hele reeks printbare polymeren, keramieken en metalen en de standaard eigenschappen van dezelfde metalen bij klassieke technieken. Daarnaast is een lijst van leveranciers opgenomen die actief zijn in AM, met hun procedés en materialen.

Ook wordt er in het handboek vermeld welke uitrustingen en materialen er vandaag de dag bij Sirris beschikbaar zijn. In haar zogenaamde Industrie 4.0 testfabriek in Luik, die vorig jaar geopend werd en waar maakbedrijven Industrie 4.0 toepassingen kunnen onderzoeken, staat onder andere een 3D-metaalprinter. ‘Het hebben van verschillende machines en kennis over printen van heel wat verschillende materialen heeft ons toegelaten dit handboek samen te stellen', klinkt het bij Sirris.
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren