Zoeken
 
 

Agoria: '60.000 mensen omscholen voor werkzaamheidsgraad van 80%'


Brussel, 25 februari 2020
Agoria Vlaanderen reageert tevreden op het voorakkoord dat de Vlaamse regering en de sociale partners vandaag bereikten over het optrekken van de werkzaamheidsgraad naar tachtig procent. De Vlaamse regering wil de volgende jaren minstens 120.000 Vlamingen extra aan een job helpen.
Een werkzaamheidsgraad van tachtig procent is het doel. ‘Maar dat is alleen voldoende als we evenveel aandacht hebben om 60.000 mensen te kunnen omscholen', reageert Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen.

Peter Demuynck: ‘Het is zeer goed dat de regering hier een topprioriteit van maakt en een concreet plan uitwerkt. Het cijfer van 120.000 jobs is het goede cijfer. In Vlaanderen zullen er op basis van de huidige economische groei 238.000 extra banen gecreëerd worden tussen nu en 2025. In diezelfde periode zullen 58.000 jobs ophouden te bestaan. In het beste geval slagen we er in alle 58.000 mensen om te scholen en hebben we dus 180.000 extra mensen nodig die we aan het werk kunnen helpen of van wie we het werk moeten laten uitvoeren via robots, cobots of technologische assistenten. Als we ervan uitgaan dat 60.000 jobs via productiviteitswinsten niet meer nodig zullen zijn, komen we ook uit op die 120.000 personen die in deze legislatuur moeten geactiveerd worden, als we onze economie op volle toeren willen laten draaien.'

Volgens Demuynck is activering naast bijscholing, omscholing en slimme migratie fundamenteel om drie redenen. ‘Ten eerste omwille van de betaalbaarheid van onze welvaarstaat. Ten tweede om de groei van de bedrijven verder mogelijk te maken, zodat onze bedrijven in Vlaanderen internationaal concurrentieel kunnen blijven en zodat bedrijven - en met name technologiebedrijven - verder aan oplossingen kunnen werken voor de grote maatschappelijke uitdagingen rond bijvoorbeeld klimaat, mobiliteit, gezondheid en veiligheid. Want hoe je het ook draait of keert, technologische oplossingen zijn vaak de meest betaalbare, efficiënte en duurzame oplossingen. Ten derde is het in een samenleving cruciaal dat zoveel mogelijk burgers een zinvolle invulling kunnen geven aan hun leven. De doelgroepen die de regering op het oog heeft, zijn de goede, want daar zit het meeste potentieel. Zo steunen wij bijvoorbeeld het idee om aandacht te hebben voor meisjes met een migratieachtergrond.

Iedereen digitaal

Agoria heeft de voorbije jaren op dit domein reeds veel kennis en ervaring opgebouwd, met name vanuit het onderzoek Be The Change, dat zowel de kwantitatieve als de inhoudelijke evoluties op de arbeidsmarkt sector-overschrijdend in kaart bracht, en dit door in overleg met de bedrijven te bekijken hoe bedrijven zelf hun steentje kunnen bijdragen tot het oplossen van de krapte op de arbeidsmarkt. ‘Iedereen digitaal', zegt Demuynck. ‘Om dit te helpen waar te maken zal Agoria nog voor de zomer een Digitaal Paspoort op de markt brengen dat zowel door bedrijven als mensen kan gebruikt worden om digitale competenties in te schatten en bij te werken.

Ook de bedrijven zelf nemen volgens Agoria al actie: meer dan zeventig bedrijven onderschreven reeds de intentie/ambitie van Agoria om zich klaar te maken als ‘werkgever die zich voorbereidt op de toekomst' door bijvoorbeeld een opleidingscatalogus ter beschikking te hebben waarop elke werknemer kan intekenen om zijn/haar digitale vaardigheden bij te werken, de link met de scholen aan te halen door jongeren/leerkrachten uit te nodigen/te bezoeken, tien procent van de medewerkers toe te laten om gedurende tien procent van hun tijd een tweede set van vaardigheden op te bouwen, en tot slot het aantal verplaatsingen te beperken.

Concreet vraagt Peter Demuynck nu aan de Vlaamse regering om omscholingstrajecten maximaal te ondersteunen, om zonder veel hindernissen zelfstandigheid bij mensen aan te moedigen en vooral het Digital Skills Paspoort van Agoria als de standaard in te voeren.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren