Zoeken
 
 

Eurozone PMI ongewijzigd op 50,9 in januari


Londen (UK), 29 januari 2020
De economie van de eurozone begon 2020 met een gematigde groei. Er zijn echter tekenen die erop wijzen dat er betere tijden aanbreken in verschillende toekomstgerichte indicatoren, vooral in de industriesector.
De Eurozone PMI van IHS Markit bleef met 50,9 in januari onveranderd in december en lag slechts matig boven het neutrale niveau van 50,0 om aan te geven dat het BBP op kwartaalbasis met slechts 0,1 procent groeit, wat vergelijkbaar is met het percentage dat de enquêtes voor het vierde kwartaal van 2019 aangaven. De afgelopen vijf maanden is de groei het zwakst geweest sinds medio 2013.
Andere belangrijke indicatoren vertoonden echter tekenen van verbetering: de groei van de nieuwe orders tikte weer hoger op, de groei van de werkgelegenheid nam iets toe en het toekomstige sentiment steeg naar een hoogtepunt van zestien maanden.

De industrie bleef een grote rem zetten op de economie van de eurozone. Hoewel het tempo van de daling van de productie van de fabrieken iets afnam tot de zwakste sinds afgelopen augustus, bleef de totale krimp duidelijk en vergelijkbaar met een daling van de productie van goederen met een kwartaalpercentage van bijna een procent. Bemoedigend is dat het tempo van de daling van de orders van de fabrikanten sterk is afgenomen en dat er sinds november 2018 sprake is van de geringste maandelijkse daling van de vraag, deels als gevolg van een aanzienlijke vermindering van de exportverliezen. Aangezien de voorraden ook vaak dalen omdat de vraag groter is dan de productie, is de verhouding tussen de nieuwe bestellingen en de voorraden voor de toekomst hoog en 16 maanden lang. De stijging van deze verhouding wijst erop dat meer fabrikanten hun productie waarschijnlijk zullen moeten verhogen om in de komende maanden aan de verkoop te kunnen voldoen. Deze verbetering van de productietrend wordt bevestigd door de fabrikanten die hun inputaankopen in het traagste tempo sinds bijna een jaar terugbrengen en de toekomstige productieverwachtingen naar hun hoogste peil sinds augustus 2018 brengen.

De PMI laat zien dat Frankrijk en Duitsland een positief begin van het jaar hebben. Vooral Duitsland vertoont tekenen van herstel, aangezien de totale productie voor de tweede opeenvolgende maand is gestegen, te midden van een eerste toename van nieuwe orders sinds juni vorig jaar. Een sterkere uitbreiding van de dienstenactiviteit en een minder duidelijke daling van de productie in de verwerkende industrie droegen bij aan het verbeterende beeld. De rest van de eurozone vertoonde tekenen van zwakte. De productiegroei vertraagde tot een dieptepunt van zes en een half jaar, wat duidt op een bijna-stagnatie van de bedrijvigheid buiten Duitsland en Frankrijk. In feite bleven de nieuwe ordervolumes in december onveranderd en verhoogden de bedrijven hun personeelsbestand slechts in beperkte mate.

 
print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren