Zoeken
 
 

Weefmachinemaker Picanol herstart deel productie na cyberaanval


Ieper, 22 januari 2020
Auteur:
Jerom Rozendaal
De Belgische weefmachineproducent Picanol, die vorige week slachtoffer werd van een cyberaanval, start geleidelijk de productie weer op.
Dat melde woordvoerder Frederic Dryhoel vandaag aan Vraag en Aanbod. ‘Het werk in de gieterij is maandagochtend stap voor stap weer opgestart, waardoor 150 werknemers terug aan het werk zijn. Vandaag hebben we de assemblage van de weefmachines weer opgestart en zijn er meer mensen terug aan het werk.'

Het is nog niet bekend wanneer Picanol in Ieper weer volledig operationeel is. ‘Wij zijn een industriële onderneming met een verticaal geïntegreerd systeem. We hebben een gieterij, maken weefmachines en andere afdelingen maken elektronica', zegt Dryhoel. De verschillende productie-afdelingen worden stap voor stap weer opgestart na grondige analyse van de IT-systemen en veiligheidsrisico's.

Het bedrijf houdt dagelijks kritische teammeetings waarbij de situatie rondom de herstart geanalyseerd en besproken wordt. In de loop van de dag denkt Dryhoel met meer informatie over de heropstart naar buiten te komen.

Geen mededelingen over losgeld

Picanol werd in de nacht van zondag op maandag 13 januari slachtoffer van een aanval met ransomware, waardoor alle IT-systemen plat gingen. De hele productie viel vervolgens uit en voor de 1.500 werknemers in Ieper werd ‘werkloosheid wegens overmacht' aangevraagd.

Ransomeware is kwaadaardige software die de informaticasystemen versleutelt, waardoor het bedrijf geen toegang meer tot de IT-systemen krijgt. Cybercriminelen vragen vervolgens losgeld om de systemen weer vrij te geven.

De woordvoerder kan geen informatie verschaffen over de hoogte van het losgeld en de onderhandelingen met de gijzelaars. Het bedrijf staat in nauw contact met de federale politie die een onderzoek gestart is. ‘Zo lang het onderzoek loopt kunnen we geen uitspraken doen', zegt hij.

Voordat de volledige productie opgestart is, heeft de onderneming ook geen zicht op de aangerichte schade. Voorbeelden van cyberaanvallen op andere maakbedrijven zoals ASCO, dat vorige zomer slachtoffer werd van een cyberaanval, wijzen uit dat de schade in de miljoenen euro's kan lopen. Bij ASCO lag de productie weliswaar wekenlang stil.

Computergestuurde productie gevoelig voor cyberaanvallen

De productie van Picanol is computergestuurd en daardoor gevoelig voor cyberaanvallen. ‘Het magazijn voor onderdelen is bijvoorbeeld geautomatiseerd. Op het moment dat het IT-systeem hier plat ligt, komt heel de productie tot stilstand', legt Dryhoek uit.

Op dit moment zijn de websites van Picanol nog niet on air. Het bedrijf geeft eerst prioriteit aan het herstarten van de productie.
Weefmachinemaker Picanol herstart deel productie na cyberaanval'
De Belgische weefmachineproducent Picanol, die vorige week slachtoffer werd van een cyberaanval, start geleidelijk de productie weer op. (Foto: Picanol Group)
1/1
 
 
print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren