Zoeken
 
 

Machinebouw blijft goed overeind ondanks onzekerheden


Brussel, 22 januari 2020
In een tijd van industriële en handelsonzekerheid blijft de machinebouw goed presteren. De productie in 2019 zal naar schatting zo'n 27 miljard euro bedragen. Dat komt mede door de sterke basis en technologische knowhow van de machinebouwers.
Dat meldt Cecimo, de Europese associatie voor de machine-industrie. 'Productie en consumptie lijken te stagneren, terwijl de handel met buitenlandse markten wordt bedreigd door politieke uitdagingen, van de Brexit totde handelsoorlog tussen de VS en China. Bovendien lijkt het zakelijke sentiment voor het eerst in jaren op een dieptepunt te staan, wat bovendien wordt beïnvloed door de strategische uitdagingen en de onzekerheid binnen de automobielsector', meldt Cecimo.

Volgens Cecimo zorgden de politieke en milieufactoren die invloed hebben op de automobielsector voor een grotere motivatie om productiviteit en duurzaamheid te verbeteren, wat mogelijkheden biedt voor innovatie in de machinebouw.

Productie daalt licht

Uit ramingen voor 2019 blijkt dat de productie van de machinebouw in Europa zo'n 27,1 miljard euro bedraagt, een daling van 3,0 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Wel moet hierbij vermeld worden dat 2018 met een productie van 28 miljard euro een recordjaar was, sinds 2017 is er sprake van een opwaartse lijn. Daarbij is het aandeel van de bij Cecimo aangesloten bedrijven 35 procent, wat maar één procent minder is dan in 2018. Cecimo raamt de wereldwijde productie voor 2019 op 77,5 milhard euro, wat ook een afname inhoudt van 3,4 procent ten opzichte van 2018.

Export

Wat de handel betreft, blijven de Europese machinebouwfabrikanten goed presteren in het buitenland. Het geregistreerde exportvolume voor 2018 bedroeg 21,6 miljard euro, een stijging van 8,3 procent ten opzichte van 2017. Het zou het tweede jaar op rij zijn met een groeipercentage van meer dan acht procent (in 2017 was er een stijging van 8,1 procent ten opzichte van 2016, waarbij de totale export opliep tot twintig miljard euro). De Europese machinebouwer blijven zeer concurrerend in het buitenland en die sterke positie zal blijven bestaan volgens Cecimo.

De top vijf exportbestemmingen van de bij Cecimo aangesloten ondernemingen zijn China (26%), de Verenigde Staten (18,4%), Polen (8,2%), Rusland (4,6%) en Mexico (3,9%).

Cecimo verwacht een daling van de aankoop van bewerkende machines van 2,9 procent. Dat zou de eerste daling zijn na zes jaar van consistente groei. Prognoses van Oxford Economics laten ook een afname zien voor 2020, maar de jaren erop zal er weer sprake zijn van groei, van achtereenvolgend 3,9 procent, 3,1 procent en 2,6 procent.

Trends

Volgens Cecimo lopen de Europese machinebouwers voorop op het gebied van productie, export en afnames. Marcus Burton, voorzitter van het Economisch Comité van Cecimo: 'Onze bedrijven worden geconfronteerd met onzekerheid over de economie op korte termijn, dit is begrijpelijk gezien de politieke en handelsuitdagingen in de wereld en de onzekerheid in de automobielsector. Ze blijven echter goed presteren en leveren innovatieve nieuwe producten en oplossingen. Klanten van bewerkingsmachines moeten zich dan ook blijven inzetten voor een langetermijnstrategie, om te investeren in technologieën die de sleutel vormen tot verbetering van hun toekomstige concurrentievermogen. Onzekerheid op korte termijn zou hen niet moeten afleiden van het juiste pad.'
 
print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren