Zoeken
 
 

Moeilijke tijden voor Limburgse maakbedrijven


Hasselt, 22 januari 2020
Auteur:
Jerom Rozendaal
De Limburgse maakbedrijven maken moeilijke tijden door. Dit blijkt uit de Polsslag Ondernemend Limburg (POL) van Unizo Limburg en VKW Limburg.
Uit deze stemmingspeiling onder de Limburgse ondernemers, enigszins vergelijkbaar met het Nederlandse Nevi PMI, kwam het laatste kwartaal van 2019 als slechtste van de afgelopen zes jaar naar voren. De prognose voor het eerste kwartaal van 2020 is iets positiever.

De POL wordt vier keer per jaar afgenomen en in een cijfer gegoten. In het vierde kwartaal van 2019 bedroeg de POL 5,6. Dit cijfer geldt voor de gehele Limburgse economie. Als we inzoomen op de maakindustrie ligt de stemming onder het nulpunt met -7,2. Zowel de omzet, winst als export daalde. ‘Dit is de grootste dip in zes jaar', stelt Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van werkgeversorganisatie VKW Limburg.

Uit voorgaande edities van POL blijkt dat de industriële terugval begin 2018 werd ingezet. De opstellers van het rapport wijzen ter verklaring van de terugval op de stroeve exportmarkt. Lemmens wijst ook nog op het verschil tussen grote maakbedrijven en kleinere KMO's. Terwijl die laatsten moeilijke tijden doormaken, ‘blijven de kleinere KMO's hier voorlopig van bespaard.'

Lichte hoop op verbetering

Er is wel hoop op een lichte verbetering in het eerste kwartaal van 2020, al moet daarvan nog niet teveel worden verwacht. De prognose van Q1 2020 onder de maakbedrijven werd gepeild op +0.1. Vooral het investeringsklimaat is volgens VKW Limburg en Unizo Limburg verontrustend, dit is teruggezakt naar +2,2, het laagste niveau in tijden.

De algemene Limburgse economie in het eerste kwartaal van dit jaar komt er wel beter vanaf dan het vorige kwartaal met een POL van 8. Duurzaamheid, klimaat en milieu zijn thema's die bij de Limburgse ondernemers steeds meer op de voorgrond staan, blijkt uit de rondvraag.

Ruim driekwart van de Limburgse bedrijven ondervindt meer dan ooit de druk van klanten, leveranciers en aandeelhouders om iets te doen aan hun ecologische voetafdruk. Liefst 72 procent van de bedrijven vindt dat investeringen in duurzaamheid op termijn positief zijn voor de winst.

Over Polsslag Ondernemend Limburg

De POL wordt sinds 2006 uitgevoerd door werkgeversorganisaties VKW en Unizo bij Limburgse bedrijven en ondernemers. Het is het resultaat van een online enquête. De Pol bestaat uit een tiental meerkeuzevragen. Het zijn vragen over omzet, winst, tewerkstelling, investering en export.
De resultaten van de meerkeuzevragen worden verwerkt tot een kerngetal. Dat getal geeft het ondernemersvertrouwen in Limburg aan. De Pol is een cijfer tussen min honderd en plus honderd. Een positief cijfer duidt op groei, een negatief cijfer wijst op achteruitgang.
Moeilijke tijden voor Limburgse maakbedrijven'
De Polsslag Ondernemend Limburg kwam het laatste kwartaal van 2019 als slechtste van de afgelopen zes jaar naar voren. De prognose voor het eerste kwartaal van 2020 is iets positiever.
1/1
 
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren