Zoeken
 
 

Hackers leggen fabriek van weefmachinemaker Picanol plat


Ieper, 14 januari 2020
De Belgische weefmachinemaker Picanol is het slachtoffer geworden van een cyberaanval. De fabriek in Ieper ligt sinds zondagnacht stil, net als de vestigingen in China en Roemenië.
Een woordvoerder vertelt in de Belgische media hoe het bedrijf slachtoffer is geworden van een aanval met ransomware. Dat is kwaadaardige software die de informaticasystemen versleutelt, waardoor het bedrijf geen toegang meer tot de IT systemen krijgt.

Cybercriminelen vragen vervolgens losgeld om de systemen weer vrij te geven. De softwaregijzelaars zouden gisteren contact hebben opgenomen. Er is geen mededeling over de hoogte van het gevraagde losgeld gedaan.

Productiestop duurt aan

De cyberattack heeft ook de computergestuurde productie van Picanol stilgelegd en voor de 1500 werknemers van Picanol is ‘werkloosheid wegens overmacht' ingeroepen. Het is onbekend wanneer de productie herpakt kan worden.

Het is niet de eerste keer dat een Belgisch maakbedrijf slachtoffer is geworden van een cyberaanval. Vorige zomer lag Asco, producent van vliegtuigaandelen uit Zaventem, wekenlang stil. Zo'n duizend mensen waren toen technisch werkloos en de schade, die tot op heden aanhoudt, loopt in de miljoenen.

 

Verdrievoudiging cyberattacks

Bij Picanol werken 2.300 mensen. Van hen zijn er 1.000 aan de slag in de vestiging in Ieper. Het bedrijf heeft veertien vestigingen wereldwijd.

Experts stellen dat het risico van cyberattacks de komende jaren verder zal stijgen. Het aantal digitale aanvallen verdrievoudigde het afgelopen jaar ten opzichte van 2018.

Hackers leggen fabriek van weefmachinemaker Picanol plat'
De Belgische weefmachinemaker Picanol is het slachtoffer geworden van een cyberaanval. De fabriek in Ieper ligt sinds zondagnacht stil. (Foto: Picanol Group)
1/1
 
 
print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren