Zoeken
 
 

Cyberaanvallen in België verdrievoudigd


Zaventem, 7 januari 2020
Auteur:
Jerom Rozendaal
Het aantal meldingen van cyberincidenten in België is vorig jaar verdrievoudigd ten opzichte van het jaar daarvoor. Maakbedrijf Asco werd onder andere getroffen.
Dat meldt dagblad De Tijd op basis van gegevens van het Centrum Voor Cybersecurity (CCB).
Het Computer Emergency Response Team van CCB ontving dit jaar 4484 meldingen van cyberincidenten, tegenover 1600 een jaar eerder. Onder de incidenten onder andere pogingen tot fraude, zoals phishing, en telefoons of mails van valse Microsoft-medewerkers. Ook werden er meldingen gedaan van gehackte accounts en gijzelsoftware.

Asco slachtoffer cyberaanval

Het grootste slachtoffer van een cyberaanval in België was misschien wel Asco, een fabrikant van vliegtuigonderdelen. Het computernetwerk van het bedrijf werd in juni lamgelegd door hackers. Hierop besloot Asco om haar activiteiten wereldwijd tijdelijk stil te leggen. In België werden de bijna duizend werknemers tijdelijk werkloos.

Het maakbedrijf wist de productie geleidelijk weer op te starten, maar kampt ruim een half jaar later nog steeds met achterstanden. Asco HR-directeur Vicky Welvaert meldt in De Tijd dat enkele productiesystemen nog altijd niet operationeel zijn en er met nevenoplossingen wordt gewerkt. ‘Dat kost tijd en geld.'

Schade loopt in miljoenen

Ook werkt het bedrijf met externe consultants die helpen bij de heropstart van productiesystemen. De kosten van de digitale aanval lopen in de miljoenen euro's.

Eén van de maatregelen die Asco trof om een cyberattack in de toekomst te voorkomen, is de uitbreiding van het aantal karakters bij inlogpaswoorden van acht naar veertien. Het onderzoek naar de daders van de aanval is nog gaande.

Ook maakte Asco werk van het sensibiliseren van werknemers. Welvaert: ‘We vragen werknemers extra waakzaam te zijn bij het openen van e-mails, het gebruik van USB-sticks of surfen naar minder beveiligde websites.'

Ook het CCB voerde sinds haar oprichting in 2014 tal van landelijke sensibiliseringscampagnes uit. Dit zou ondanks het toegenomen aantal meldingen zijn vruchten afwerpen. De beveiligingsspecialist Brightsite plaatste België vorig jaar op de vijfde plaats in haar ranglijst van 28 Europese lidstaten. In 2018 noteerde België nog de elfde plaats.
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren