Zoeken
 
 

Agoria: 'Minder, maar ernstigere arbeidsongevallen'


Brussel, 11 december 2019
In 2018 bedroeg het aantal arbeidsongevallen in de Agoria-sectoren 17,4 per 1000 werknemers. Opmerkelijk is dat het aantal ongevallen op de weg van en naar het werk de laatste jaren een opvallende stijging kent, wellicht onder andere te wijten aan het toegenomen fietsverkeer.
Dat meldt Agoria naar aanleiding van het jaarlijkse rapport over de arbeidsongevallen binnen de Agoria-sectoren. Op basis van de jaarverslagen (interne dienst voor preventie op het werk) van 451 lidbedrijven en het statistisch jaarverslag van Fedris, maakte Agoria een balans op van het afgelopen jaar (dienstjaar 2018). Waar in 2017 meer, maar minder ernstige ongevallen waren, was dat in 2018 omgekeerd. Agoria spreekt van een jojo-effect: het ene jaar dalen de cijfers, het volgende jaar stijgen ze terug.

Persoonlijke beschermingsmiddelen essentieel

Positief aan de cijfers van 2018 is dat het aantal handletsels met negen procent daalde. Ook voor oogletsels gold een lichte daling van één procent. Agoria benadrukt dat het dragen van goede, aangepaste persoonlijke beschermingsmiddelen essentieel is voor een adequate bescherming van de werknemer.

Cijfers

Nog een paar kerncijfers uit het rapport over het dienstjaar 2018:

  • De gemiddelde afwezigheid per arbeidsongeval bedraagt 28,1 kalenderdagen;
  • Het aantal arbeidsongevallen per 1000 werknemers bedraagt 17,4;
  • De gemiddelde afwezigheid van een ongeval met blijvende ongeschiktheid bedraagt 102 kalenderdagen;
  • Van de 49 bedrijven die deze gegevens hebben ingevuld, zijn er 11 (=22%) die de laatste vijf  jaar naar een andere EDPBW zijn overgestapt;
  • De totale premie arbeidsongevallen (voor arbeiders en bedienden samen) daalde van 0,49 procent naar 0,3 procent. Deze daling is voornamelijk te wijten aan de verlaging van de premie bij de NACE-code 25 (van 1,04% naar 0,59%).

 

Verder is het opvallend dat het aantal ongevallen op de weg van en naar het werk de laatste jaren een opvallende stijging kent. Volgens Fedris gebeurden in 2015 20.772 arbeidsongevallen van en naar het werk. In 2018 is dit aantal gestegen naar 24.389, een stijging met 17,4 procent. Verschillende bronnen wijzen naar het toegenomen fietsverkeer als de oorzaak van deze stijging.

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren