Zoeken
 
 

Veel interesse in toekomst van de maak


Antwerpen, 27 november 2019
Auteur:
Jerom Rozendaal
Het door kennisinstituut Flanders Make georganiseerde symposium ‘the future of manufacturing’, over de toekomst van de Vlaamse maakindustrie, werd gisteren door zo’n zeshonderd mensen bezocht.
Hiermee trok het jaarlijkse evenement van Flanders Make een kwart meer bezoekers dan vorig jaar, aldus de kennisinstelling die 132 leden heeft, voornamelijk maakbedrijven waaronder CNH Industrial, IMEC en VDL en ook kmo's.

iTunes in de maak

In een dagvullend programma werden de bezoekers (een mix aan bedrijven, kennisinstellingen en wetenschappers) ondergedompeld in de toekomst van de maakindustrie. Onder de sprekers onder andere Christian Hocken, Managing Partner van de Duitse kennisinstelling Industrie 4.0 Maturity Center (DE) dat bedrijven adviseert over de invoering van Industrie 4.0 innovaties.

In zijn lezing schetste Hocken een toekomst waarbij machinebouwer, maakbedrijf en consument aan elkaar verbonden zijn via een platform à la iTunes. iTunes is een muziekplatform dat artiesten en de muziekindustrie met de consument verbindt, waarbij vraag en aanbod voortdurend op elkaar afgestemd worden. De consument betaalt een maandelijkse bijdrage.

Machines in bruikleen

Volgens Hocken kan de maakindustrie ook een subscription based business model ontwikkelen. Maakbedrijven zijn dan niet langer koper van de machines, maar hebben deze in bruikleen en produceren op vraag van de klant. Hierdoor zouden vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd worden. De onderlinge interactie zou in een optimalisatie van het productieproces resulteren.

Op het symposium werd ook het belang van een versnelde uitrol van het 5G netwerk benadrukt. Het snelle netwerk, dat ook veel meer data kan verwerken dan het huidige 4G netwerk, is een wezenlijk instrument voor implementatie van Industrie 4.0.

Vlaamse maak op weg naar Industrie 4.0

Volgens een onderzoek van Flanders Make, dat tijdens het symposium werd gepresenteerd, is de Vlaamse maakindustrie volop bezig met de transitie naar Industrie 4.0. Volgens Flanders Make is deze transitie noodzakelijk om aansluiting te houden met de top van Europa.
Veel interesse in toekomst van de maak'
Christian Hocken van de Duitse kennisinstelling Industrie 4.0 Maturity Center dat bedrijven adviseert over de invoering van Industrie 4.0 innovaties. (Foto: Jerom Rozendaal)
1/1
 
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren