Zoeken
 
 

Robot die groeit als een plant (video)


Massachusetts (VS), 29 november 2019
De ingenieurs van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een robot ontwikkeld die is ontworpen om die als het ware kan groeien door middel van een kettingachtig aanhangsel dat zich kan verlengen.
Deze is flexibel genoeg om in elke gewenste configuratie te draaien, maar toch stijf genoeg om zware lasten te dragen of koppel toe te passen om onderdelen in krappe ruimtes te assembleren. Wanneer de taak is voltooid, kan de robot het aanhangsel intrekken en weer uitschuiven, in een andere lengte en vorm, om de volgende taak uit te voeren. Het ontwerp is geïnspireerd op de manier waarop planten groeien.

Het 'aanhangsel' bestaat uit een reeks verbonden plastic schakels, die zijn gemaakt met een 3D-printer. De onderzoekers kunnen de robot programmeren om bepaalde eenheden samen te vergrendelen terwijl andere niet vergrendeld zijn, om specifieke vormen te vormen of om in bepaalde richtingen te 'groeien'. 'Hij kan op verschillende plaatsen worden vergrendeld om op verschillende manieren gekromd te worden, en hij kan een breed scala aan bewegingen hebben', vertelt Tongxi Yan, een van de onderzoekers.

De onderzoekers presenteerden deze week de robot op de IEEE International Conference on Intelligent Robots and Systems (IROS) in Macau. Zij stelden zich voor dat er grijpers, camera's en andere sensoren op de versnellingsbak van de robot konden worden gemonteerd, zodat deze bijvoorbeeld door het voortstuwingssysteem van een vliegtuig kan slingeren om een losse schroef vast te draaien.

De robot biedt ondere andere kansen voor automatisch onderhoud in fabrieken.

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren