Zoeken
 
 

Maakbedrijven massaal aanwezig bij opening Sirris pilootfabriek


Hasselt, 13 november 2019
Auteur:
Jerom Roozendaal
Het technologisch kennisinstituut Sirris heeft eind vorige week een pilootfabriek geopend waar maakbedrijven Industrie 4.0 innovaties in hun productielijn kunnen ontwikkelen en testen. Belgische maakbedrijven waren massaal afgekomen op de feestelijke opening.
De testfabriek is uitgerust met talrijke industrie 4.0-toepassingen en telt twee locaties verdeeld over België en opgetuigd rondom de productie van een horloge. In Luik wordt de horlogekast geprint en staat 3D-printing, kwaliteitsbewerking en het digitale productiepaspoort centraal. In Hasselt wordt de horlogekast bewerkt en worden andere onderdelen vervaardigd. Hierbij komen onder andere 3D-metaalprinten, cobotpolijsten, lasertextureren, vibratiepolijsten en precisiefrezen aan bod. De machines zijn allemaal geconnecteerd en het productieproces vergaand gedigitaliseerd.

Gepersonaliseerd horloge

‘De Belgische maakindustrie heeft het moeilijk om de stap te zetten naar een nieuwe digitale realiteit. Dat blijkt dagelijks uit de praktijk. Aan de hand van de productie van een gepersonaliseerd horloge, tonen we in onze fabriek de mogelijkheden van technologische innovatie voor een volledige productieketen’, verklaart Peter Ten Haaf, program manager precision manufacturing bij Sirris. Belgische maakbedrijven kunnen bij de pilootfabriek terecht om hun productie in een industrie 4.0-omgeving te testen, maar zij kunnen ook onderzoeken hoe zij bepaalde deelstappen richting innovatie en digitalisatie zetten. Zo zijn bijvoorbeeld oude machines van sensoren voorzien en opgenomen in de digitale productieproces.

Competitief met industrie 4.0

Volgens Sirris zijn industrie 4.0-innovaties onontbeerlijk om competitief te blijven. Ook zijn de technische mogelijkheden binnen handbereik gekomen. ‘Robots en sensoren werden de voorbije drie jaar de helft goedkoper en de kosten van data-opslag en data processing daalden met een factor vijftig. Dat betekent dat geconnecteerde en datagedreven productiesystemen niet enkel meer op papier mogelijk zijn, maar tot de realiteit behoren voor ieder bedrijf’, verklaart het kennisinstituut de bouw van de pilootfabriek.

Bij de opening van de testfabriek, door Sirris ‘4.0 Made Real’ genoemd, in Hasselt en Luik waren  geïnteresseerden van een paar honderd bedrijven aanwezig. John Spronck, CEO van Esma uit Maasmechelen, was op de opening afgekomen om de software mogelijkheden met eigen ogen te aanschouwen. ‘Er is in de testfabriek gebruik gemaakt van open software. Daardoor blijft je zelf baas van je data en ben je niet afhankelijk van een externe softwareleverancier’, verklaart hij zijn interesse.

Aan de pilootfabriek is twaalf maanden gewerkt en er werken veertig experts.
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren