Zoeken
 
 

Apllicatiecentrum Beton en Bouw UHasselt geopend


Hasselt, 30 oktober 2019
De UHasselt heeft het Applicatiecentrum Beton en Bouw officieel geopend. In dit state-of-the-art onderzoekscentrum zullen vanaf december betonstructuren en gebouwconcepten getest worden op onder andere hun maximale windbelasting en aardbevingsbestendigheid.
In het Applicatiecentrum Beton en Bouw zullen allerhande bouwmethodes, materialen en constructies getest worden op onder meer hun sterkte-eigenschappen. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van proefwanden van wel zeven meter hoog en 1 meter 20 dik. Genoeg om krachtswerking aan te kunnen vergelijkbaar met de waterdruk bij een stuwdam van 15 meter hoog. 'We gaan hier constructies van drie bouwlagen hoog of betonstructuren van wel veertig meter lang testen op hun stabiliteit. Via hydraulische vijzels vastgemaakt aan onze proefwanden gaan wij druk uitoefenen op deze structuren tot er scheuren ontstaan, of de structuren zelfs breken', legt prof. dr. ing. Bram Vandoren van de onderzoeksgroep Bouwkunde uit.

Grindfonds

De totale kostprijs voor dit project bedraagt 6,1 miljoen euro. 4,2 miljoen euro hiervan is afkomstig uit het Vlaamse Grindfonds. 'Maar weinig projecten in Vlaanderen kunnen voor zeventig procent rekenen op fondsen van de Vlaamse regering. Dat gebeurde hier in Limburg wel omdat dit project veel verder gaat dan het stimuleren van techniek en technologie', zegt Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir. 'Het gerichter aansluiten van opleidingen en faciliteiten bij de behoeften van de Limburgse arbeidsmarkt primeert hier sinds dag één. Onze 2.550 bouwbedrijven, waarvan 98 procent kmo's, zorgen voor een tewerkstelling van bijna 25.000 Limburgers en blijft dus van groot belang.'

Ook de provincie Limburg is een belangrijke partner binnen dit project. Zij schonken het perceel in erfpacht aan UHasselt, voor een symbolische euro. 'Op korte tijd is op het Wetenschapspark een sterke bouwcampus in stelling gebracht. Onderzoek, onderwijs, bedrijfsleven en overheid werken hier samen aan de bouwsector van de toekomst. Deze samenwerking is nodig om de bouwsector te transformeren naar een technologische en innovatieve sector. In de economische groeistrategie van de provincie en POM Limburg blijft de bouwsector een sterkhouder die zorgt voor innovatief ondernemerschap, en jobs', aldus Tom Vandeput, gedeputeerde van Economie.

 
print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren