Zoeken
 
 

Recordaantal industriële robots verkocht wereldwijd


9 oktober 2019
442.000 robots werden vorig jaar wereldwijd aan het werk gezet in de industrie, wat een omzet realiseerde van 16,5 miljard dollar. Een nieuw record.
Dat blijkt uit een rapport van International Federation of Robotics (IFR). Het IFR voorspelt overigens dat de groei in 2019 zal teruglopen en verwacht voor de jaren 2020 - 2022 een gemiddelde groei van twaalf procent per jaar.

?Voor het eerst doet ook de markt voor collaboratieve industriële robots (cobots) mee in de analyse. Ondanks de zeer grote media-aandacht voor cobots is het aantal geïnstalleerde eenheden nog steeds zeer laag met een aandeel van slechts 3,24 procent. In 2018 waren minder dan 14.000 van de meer dan 422.000 geïnstalleerde industriële robots cobots. Het jaar daarvoor waren ongeveer 11.100 eenheden cobots. Van 2017 tot 2018 steeg de jaarlijkse installatie van cobots met 23 procent.

Qua robotdichtheid is Singapore koploper met 831 robots per 10.000 werknemers. Nederland staat in de middenmoot met 183 robots per 10.000 werknemers en dat is duidelijk meer dan het Europees gemiddelde van 114,  Amerika  99 en Azië 91 robots per 10.000 werknemers.

Groei blijft tot 2022

‘We zagen in 2018 een nieuw verkooprecord, ondanks dat de belangrijkste klanten - de automobiel- en elektrische-elektronica-industrie - een moeilijk jaar hadden', zegt Junji Tsuda, voorzitter van de International Federation of Robotics. ‘Het handelsconflict tussen de VS en China leidt tot onzekerheid voor de wereldeconomie - klanten hebben de neiging om investeringen uit te stellen. Maar het is spannend, dat de kaap van 400.000 robotinstallaties per jaar voor het eerst is overschreden. De lange termijn vooruitzichten van de IFR laten zien dat de voortdurende automatiseringstrend en de voortdurende technische verbeteringen zullen resulteren in een groei met dubbele cijfers - met een schatting dat er in het jaar 2022 ongeveer 584.000 robots zullen worden verkocht.'

74 procent van de wereldwijd opgestelde robots in 2018 staan in de vijf grote industriële robotmarkten, te weten China, Japan, de Republiek Korea, de Verenigde Staten en Duitsland. China blijft de grootste industriële robotmarkt ter wereld met een aandeel van 36 procent van de totale installaties. In 2018 werden ongeveer 154.000 eenheden geïnstalleerd. Duitsland is de vijfde grootste robotmarkt ter wereld en nummer één in Europa.

Het leek erop dat de elektrische/elektronische industrie de auto-industrie zou overstijgen als belangrijkste klant voor industriële robots. In 2018 daalde echter de wereldwijde vraag naar elektronische apparaten en componenten aanzienlijk.

De metaal- en machinebouwindustrie is de op twee na grootste sector. Het aantal geleverde robots was goed voor tien procent van de totale vraag in 2018. Zowel producenten van metaalproducten (zonder auto-onderdelen) als producenten van industriële machines hebben de afgelopen jaren aanzienlijke hoeveelheden robots gekocht.

 
print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren