Zoeken
 
 

Gieters leggen oor te luister bij Deense reus


Zwijnaarde, 25 september 2019
Auteur:
Jerom Rozendaal
Tien Belgische en Nederlandse gieters waren eerder deze maand aanwezig bij een lezing van de manager van de Deense gieterij Valdemar Birn in Zwijnaarde. De ervaringsuitwisseling was georganiseerd door de vereniging van Vlaamse Gieterijtechnici in samenwerking met Sirris.
Met een capaciteit van 45.000 ton gietwerk per jaar is Valdemar Birn de grootste gieterij in Denemarken en voor Belgische begrippen een reus, aldus Kurt Beghyn, gieterijspecialist bij Sirris en organisator van de informatieavond. ‘Ze hebben vijf Disa-lijnen. Hiermee kunnen geen al te grote stukken gegoten, maar wel veel vormen per uur.'

Bij grote volumes hoort een grote smeltcapaciteit. Kurt Bjaerne Larsen, COO van het Deense bedrijf uit, legde uit hoe de gieterij gebruik maakt van een warmhoudoven, die als een soort van buffervat fungeert.

Aankomende recessie

Kostenreductie en -optimalisatie was een belangrijke thema tijdens de avond. Een belangrijke rol is in het Deense bedrijf weggelegd voor een briketteermachine, die afval tot briketten perst die als grondstof dienen. ‘Door het persen van afval, zoals spanen van mechanische bewerkingen, ijzerstof of stalen verstevingsdragen uit autobanden, levert dit als grondstof een beter rendement op', legt Beghyn uit.

Optimalisatie in de Belgisch-Nederlandse gieterij is een actueel thema. Beghyn ziet dat de orderboeken van de Vlaamse gieterijen minder goed gevuld zijn dan een half jaar geleden en dat België mogelijk in het spoor van Duitsland richting recessie gaat. Volgens de expert moeten de Belgische gietbedrijven het vooral zoeken in specialisatie in hoogwaardige productie, die minder gemakkelijk uitgevoerd kan worden in lage loonlanden.

Onder de aanwezigen bij de informatieavond was onder andere gieterij Dovre dat twee Disa-lijnen in gebruik heeft. Het bedrijf uit Ravels produceert gietijzeren haarden en kachels. COO Herman Van Loon heeft veel opgestoken van de avond. ‘Het is bijzonder dat de manager van een groot bedrijf zijn kennis deelt met con-cullega's'. Vooral de briketteermachine sprak tot zijn verbeelding. ‘Wij gaan ons hier verder in verdiepen', zegt hij.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren