Zoeken
 
 

Grootste zonnedak van België voor ArcelorMittal in Gent


Gent, 23 september 2019
Met het afronden van de installatie van meer dan 27.000 zonnepanelen op het dak van ArcelorMittal in Gent bezit het staalbedrijf nu het grootste zonnedak van België. Het plaatsen van de panelen was het grootste project ooit voor energieleverancier Eneco.
Dat meldt ArcelorMittal op de eigen website. Het zonnepanelenpark bestaat uit 27.104 panelen met een waarde van 7,5 miljoen euro, waarvoor 157,2 ton staal werd gebruikt. Het totaalgewicht kwam uit op 1,5 miljoen kilo. De nieuwe zonnepanelen zullen jaarlijks 10.000MWh produceren, wat overeenkomt met het energieverbruik van 2.900 gezinnen. Samen met de tien reeds geïnstalleerde windmolens en de twee extra geplande windmolens zal er met de zonnepanelen binnenkort ongeveer 50MW groene stroom op de Gentse site geïnstalleerd zijn. De duurzame energie die wordt opgewekt, zal ArcelorMittal volledig intern gebruiken om de productie te voeden.

Klimaatakkoord

Met de investering zet ArcelorMittal Belgium de concrete uitvoering van zijn duurzaamheidsstrategie extra kracht bij. Het bedrijf volgt het klimaatakkoord van Parijs. Vandaag is er reeds 25 procent minder uitstoot dan in 1990, 20 procent beter dan wat het klimaatakkoord van Parijs vooropstelt. In 2027 wil de onderneming 43 procent minder uitstoot produceren waarbij het de ambitie heeft koolstofneutraal te zijn tegen 2050.

'De groene energie die deze 27.104 zonnepanelen gaan opwekken, helpt ons om onze ambitie te bereiken om klimaatneutraal te zijn tegen 2050. Naast onze bijkomende windturbines die we binnenkort zullen installeren, nemen we nieuwe stappen in de goede richting. Daarnaast zijn de panelen ook een mooi voorbeeld van het belang van staal in ons dagelijks leven. Alle panelen rusten op een draagstructuur dat vervaardigd is uit Magnelis®-staal. Magnelis®-staal, onder meer geproduceerd op onze site in Luik, is een illustratie van duurzaamheid. Het garandeert de levensvatbaarheid van elk zonnepark op lange termijn, ongeacht de omgeving waar het zich bevindt', vertelt Manfred van Vlierberghe, CEO bij ArcelorMittal Belgium

Investeren

De 5.800 medewerkers van ArcelorMittal Belgium die in de sites van Gent, Genk, Geel en Luik werken, krijgen de kans om in de zonnepanelen te investeren en van de opbrengst te genieten. Die kans krijgen ze via crowdlending aangeboden, een lening waarbij de medewerkers voor zes jaar geld uitlenen aan Eneco. Ze krijgen voor hun investering een gegarandeerd brutorendement van vier procent. Elke medewerker kan tussen 250 euro en 1000 euro lenen aan ArcelorMittal Belgium voor het zonnedak.

'Wie bijvoorbeeld 500 euro leent, verdient daar jaarlijks 20 euro bruto extra mee. In zes jaar tijd verdient de medewerker 120 euro bruto. Na de looptijd krijgt hij of zij de oorspronkelijke investering van 500 euro ook terug. Via crowdlending willen we de medewerkers actief betrekken bij dit duurzame project. Op deze manier hopen we hen ook te doen stilstaan bij het belang van duurzame energie en belonen we hen voor hun inzet. We zijn dan ook verheugd dat een grote industriële speler als ArcelorMittal Belgium stilstaat bij zijn energieverbruik en actief bijdraagt om voor toekomstige generaties een groenere toekomst mogelijk te maken', zegt Iwein Goigne, CEO bij Eneco Solar Belgium

Energievisie

Het initiatief van ArcelorMittal Belgium en Eneco beantwoordt aan de Energievisie van de Vlaamse regering voor 2021 - 2030. Zo moet het energieverbruik fors naar beneden en moet de industrie tien procent energie-efficiënter zijn tegen 2030.

'Grote hernieuwbare energieprojecten zoals bij ArcelorMittal Belgium zijn nodig om echte energietransitie door te voeren. Het maakt een groot verschil voor de energiefactuur van een bedrijf, maar ook voor het halen van de hernieuwbare energiedoelstellingen in Vlaanderen. Heel wat bedrijven in het havengebied in Gent beseffen dat die mentaliteitswijziging cruciaal is en het doet ons dan ook deugd om te zien dat de concrete uitwerking van de Energievisie ernstig wordt genomen', aldus Lydia Peeters, Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Begroting, Financiën, Energie, Cultuur, Media en Jeugd.


Ook Matias de Clercq, burgemeester van Gent, is enthousiast over het initiatieg van ArcelorMittal: 'Stad Gent en North Sea Port zetten in op hernieuwbare energie, CO2-reductie en -hergebruik. Door de installatie van zonnepanelen en -parken in het grensoverschrijdende havengebied zoals bij ArcelorMittal in Gent genereren de bedrijven hernieuwbare energie die op het elektriciteitsnet wordt gezet, goed voor het equivalent van meer dan 31.000 huishoudens. Zo wordt onze haven steeds meer een duurzame Energy Port, en bouwen we samen met de bedrijven aan een klimaatneutrale stad tegen 2050.'

ArcelorMittal Belgium werkt ook verder aan soortgelijke projecten op zijn sites in Luik, Genk en Geel.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren