Zoeken
 
 

Bouw megafabriek Borealis van start


Kallo, 11 september 2019
Polyethyleen- en polypropyleenproducent Borealis is deze week begonnen met de bouw van een nieuwe propaandehydrogenatiefabriek (PDH)* in Kallo, die een investering van 1 miljard euro vertegenwoordigt. De fabriek moet een van 's werelds grootste en zuinigste fabrieken in zijn soort worden.
De nieuwe fabriek in Kallo zou medio 2022 worden opgestart en moet de aanvoer van competitief opropyleen verzekeren voor de Europese productievestigingen van Borealis.

'De nieuwe faciliteit zal een geplande productiecapaciteit van 750.000 ton propyleen per jaar hebben', zegt Alfred Stern, CEO van Borealis. 'Dit is Borealis' grootste investering ooit in Europa. Ze benadrukt het engagement van ons bedrijf voor onze activiteiten op het Europese vasteland en om de toeleverancier bij uitstek te zijn voor onze Europese klanten. Het is ook de belangrijkste Europese investering van een petrochemisch bedrijf in de afgelopen twintig jaar. Investeren in onze Europese activa is niet alleen een duidelijk bewijs van ons engagement voor zuinigere en duurzamere activiteiten, maar is ook een teken dat we van de regio een industriële draaischijf willen maken.'

Kallo

Er waren meerdere zaken die meespeelden in de keuze voor de locatie Kallo. Zo zijn er de belangrijke schaalvoordelen van de haven van Antwerpen als gevestigde logistieke en transportinfrastructuur. Dankzij de nabijheid van andere bestaande productieeenheden van Borealis op de site kan Borealis profiteren van bijkomende synergievoordelen.

De nieuwe PDH-fabriek zal een honderdtal nieuwe voltijdse banen opleveren bij Borealis, en nog eens
twee à drie keer zoveel bij de toeleveranciers en onderaannemers in de streek. Tijdens de bouw zullen
er gemiddeld een duizendtal arbeiders aan het werk zijn op de site, en tijdens cruciale bouwfasen kan
dat aantal stijgen tot ruim tweeduizend. Eens de fabriek operationeel is, zullen om de drie jaar extra mensen nodig zijn voor grote en geplande onderhoudswerkzaamheden. Hierdoor worden ook voordelen verwacht voor regionale toeleveranciers en andere bedrijven in Vlaanderen. Deze belangrijke
investering van Borealis geeft het algemene strategische belang van de Antwerpse haven immers een
boost.

Oleflex-technologie

De nieuwe fabriek maakt de activiteiten van Borealis ook zuiniger en duurzamer. De nieuwe PDHfabriek zal gebruikmaken van de Oleflex-technologie van Honeywell UOP, een alom gebruikte, betrouwbare en duurzame keuze voor de productie van propyleen. Deze technologie maakt het mogelijk om minder energie te verbruiken bij de productie en toch grotere volumes van dezelfde kwaliteit te produceren. Er zal minder propaan nodig zijn, maar er zal meer eigen waterstof worden geproduceerd. Zo kan Borealis niet alleen in zijn eigen interne behoeften voorzien, maar ook in die van derden. Tot slot zal de ingebedde cogeneratie-eenheid een groot deel van de stoom en elektriciteit leveren die nodig zijn voor de nieuwe fabriek.

*PDH is een vitale processtap bij de productie van propyleen uit propaan. Als een van de belangrijkste bouwstenen voor de hele chemische sector dient propyleen als grondstof voor de productie van diverse geavanceerde chemicaliën en polymeren zoals polypropyleen (PP), superabsorberende polymeren, oxo-alcoholen en acrylonitril. PP ligt aan de basis van tal van industriële toepassingen in verscheidene sectoren, waaronder auto-industrie, consumptiegoederen, energie, gezondheidszorg, bouw en nog veel meer.
Bouw megafabriek Borealis van start'
De raad van bestuur van Borealis met van links naar rechts Martijn van Koten (Executive Vice President Base Chemicals, Operations and HSE&Q), Mark Tonkens (CFO), wethouder Annick De Ridder, Alfred Stern (CEO), Philippe Roodhooft (Executive Vice President ME & Growth Projects) en H.E. Ambassadeur Elisabeth Kornfeind (Oostenrijkse Ambassadeur in België). (Foto: Borealis)
1/1
 
 
print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren