Zoeken
 
 

PwC Global Economy Watch: 'Energie-efficiëntie wordt motor van groei voor economie'


Brussel, 13 augustus 2019
Investeringen in energie-efficiëntie werpen hun vruchten af voor de economische groei. Dat stelt het jongste Global Economy Watch-rapport van PwC. België heeft haar energie-efficiëntie de voorbije 30 jaar sterker kunnen verbeteren dan veel andere landen, mede dankzij de transformatie naar een diensteneconomie. Naar verwachting zal de energie-intensiteit van de Belgische én de wereldeconomie verder dalen, maar dan moet er wel verder worden ingezet op technologie, terwijl er ook moet worden nagedacht over hoe nieuwe technologieën minder energie kunnen verbruiken.
Global Economy Watch analyseert hoe de wereldeconomie steeds efficiënter met energie omgaat. Volgens cijfers van de Wereldbank is de energie-intensiteit in de laatste dertig jaar gedaald met maar liefst 32 procent. In België is de energie-intensiteit in diezelfde periode gedaald met 28 procent. Het rapport toont dat deze trend zich zal verderzetten in de komende twintig jaar. Zo zou de wereldwijde energie-intensiteit nog eens met een derde verder dalen. De wereldwijde vraag naar energie van 2017 tot 2040 zou met bijna een derde toenemen, terwijl het wereldwijde BBP gemiddeld 2,5 procent per jaar zal groeien, wat een verdere ontkoppeling van economische groei en energie-efficiëntie inhoudt.

Serge Loumaye, Partner bij PwC België: 'Het activiteitsniveau van sommige Belgische industrieën zoals de staalindustrie is in de afgelopen decennia sterk afgenomen, wat voor een belangrijk deel deze daling verklaart. Wat we zien is dat onze energieconsumptie doorheen de jaren stabiel is gebleven, terwijl onze economie is aangegroeid. Dat duidt erop dat België in de afgelopen decennia grote stappen heeft gezet om de economische groei te ontkoppelen van het energieverbruik. Met het oog op een noodzakelijke energietransitie zal ons land zich nog verder moeten toespitsen op energie-efficiëntie. Het rapport toont aan dat het wel degelijk mogelijk is om de wereldeconomie te laten groeien en we tegelijk serieuze inspanningen kunnen leveren om de klimaatverandering tegen te gaan.'

Dit leidt tot de vraag of overheden en bedrijven deze doelstelling kunnen halen. In het rapport vergelijkt PwC de energie-intensiteit van twintig economieën waaruit drie bepalende factoren worden gehaald: een combinatie van structurele economische verandering, technologische vooruitgang en overheidsmaatregelen. De analyse bevestigt dat landen die hun economie transformeren naar een diensteneconomie, een positieve impact ondervinden op vlak van energie-efficiëntie. In België bijvoorbeeld is volgens de F.O.D. Economie de dienstensector goed voor 57,3 procent van de totale bruto toegevoegde waarde, terwijl het aandeel ervan in de totale energieconsumptie in België slechts 13,4 procent bedraagt.

Transformatie naar diensteneconomie

Uit het rapport blijkt echter dat een dergelijke structurele economische verandering gepaard moet gaan met twee andere factoren: de inzet van technologie, die op zijn beurt vaak wordt gestimuleerd door overheidsmaatregelen. Opkomende markten bleken minder geneigd te zijn om in technologische innovatie te investeren in vergelijking met meer welvarende landen, wat de zwakke correlatie tussen structurele economische verandering en energie-efficiëntie in de opkomende economieën verklaart. Met andere woorden, landen die hun economie transformeren naar een diensteneconomie zullen de grootste winsten boeken op vlak van energie-intensiteit wanneer ze technologie inzetten om hun energie-efficiëntie op te krikken.

'De analyse toont hoe belangrijk technologie is om onze economie meer energie-efficiënt te maken. Meer welvarende landen zijn geneigd om in technologie te investeren en ook sensibilisering over klimaatverandering is in deze landen meer ingeburgerd, waardoor consumenten hun energieverbruik eerder zullen inperken. Een belangrijke nuance is echter dat nieuwe technologieën tegelijk ook veel energie verbruiken. Denk maar aan de ontwikkeling van datacenters, de introductie van 5G-telecommunicatietechnologie of bitcoin mining, dat dertig TWu/jaar meer heeft verbruikt in de afgelopen twee jaar, wat meer is dan de energieconsumptie voor heel Londen. In dat opzicht hebben we nog heel wat vooruitgang te boeken,' besluit Serge Loumaye.
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren