Zoeken
 
 

Recordaantal faillissementen


2 juli 2019
Het record aantal faillissementen stond sinds 2013 op 6.187 voor de eerste helft van het jaar. Dat record is nu gesneuveld: in de eerste zes maanden van dit jaar gingen er 6.218 bedrijven failliet. Dat is een stijging van 15,8 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Dit meldt Graydon. De meeste faillissementen vonden plaats in de horeca en de bouwnijverheid, de minste in de transportsector, bij handel in auto's en garages en bij de vrije beroepen. Het aantal faillissementen steeg het snelst in Vlaanden (+negentien procent), ook in Wallonië (+achttien procent) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (+acht procent) groeide het aantal faillissementen.

Faillissementen per sector

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Met het toegenomen aantal faillissementen gingen ook een hoop jobs verloren. Maar liefst 11.532 jobs gingen verloren, een stijging van 21 procent ten opzichte van het vorige jaar. Volgens Graydon is dit echter het op drie na laagste cijfer van het afgelopen decennium.

Conjunctuur

De toename van het aantal faillissementen is volgens Graydon nog geen teken dat de conjunctuur verzwakt. 'Faillissementscijfers zijn geen conjunctuurvoorspeller, maar eerder conjunctuurbevestigend', aldus Van den Broele.

Voor de toename van het aantal faillissementen geeft Graydon meerdere verklaringen.

  • De invoering van het boek XX per 1 mei 2018. Vzw's en vrije beroepen kunnen nu ook gebruik maken van de insolventiewetgeving. Dit geeft 137 extra faillissementen voor de eerste helft van 2019 van vzw's.
  • De 'wet op spookbedrijven' die op 12 juni 2017 in werking trad. Er zou een duidelijke toename zijn van het aantal ondernemingen waarvan de activiteit 'onbekend' is. Het hieraan gekoppelde opsporingsbeleid kan in sommige gevallen leiden tot een faillissement.
  • In eerder studies merkte Graydon dat de substantiële stijging van het aantal faillissementen bij de Brusselse rechtbanken het gevolg is van een duidelijk andere aanpak vanwege die ondernemingsrechtbank. Er bestaat een sterk vermoeden dat de Brusselse rechtbank zich erop richt welbepaalde fraudevormen uit de markt te nemen. 
 
Download hier het complete rapport van Graydon. 

 

Recordaantal faillissementen '
Met 6.218 faillissementen tijdens de eerste helft van 2019 is een nieuw record bereikt. Het vorige record lag op 6.187 faillissementen in 2013.
1/1
 
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren