Zoeken
 
 

HOGENT en de textielsector investeren in knelpuntberoep van textieltechnoloog


Gent, 2 juli 2019
HOGENT investeerde al fors in een nieuw onderzoeks- en opleidingscentrum voor de bachelors mode- en textieltechnologie. Dit FTI-Lab beschikt daardoor nu al over een paar voor België unieke textielmachines. Om de opleiding tot textieltechnoloog, die in Vlaanderen enkel door HOGENT wordt aangeboden, nog te versterken, investeert de textielsector nog eens 200.000 euro. Op 20 juni ondertekenden de sector en HOGENT hierover een overeenkomst.
De textielsector is hightech en draait rond de sleutelbegrippen duurzaam, eco-design, circulair, biobased, hoogtechnologisch, innovatief en digitaal. En binnen de Vlaamse en Europese economie neemt de productie van textiel nog steeds een belangrijke plaats in. Toch is er een tekort aan werkkrachten. De beroepen van productieverantwoordelijke, productontwikkelaar, meestergast, ploegleider, technicus, kwaliteitsverantwoordelijke of onderzoekmedewerker behoren tot de knelpuntberoepen.

Unieke textielmachines in FTI-Lab

Met de steun van een sterke onderzoeksgroep investeerde HOGENT sinds 2015 al 1.334.000 euro in het Fashion and Textiles Innovation Lab voor de bachelors mode- en textieltechnologie. Daarmee financierde het de aanpassingswerken aan de nieuwe site Buchtenstraat: investeringen in de inrichting van labo's en analyseapparatuur. Het FTI Lab is ondertussen door de Europese Unie erkend als centrum voor Key Enabling Technologies.

Om in de opleiding tot textieltechnoloog de evoluties in de sector optimaal te blijven volgen, drongen zich bijkomende investeringen op. De Belgische Federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie, Fedustria, en de textielvakbonden gingen akkoord om gezamenlijk met een bedrag van om en bij de 200.000 euro over de brug te komen.

De investering omvat een stalenweefgetouw met werkbreedte van 500 mm en bijhorend opboomapparaat en sterkinstallatie. Het is belangrijk dat de studenten zelf kunnen ondervinden op de machine wat het resultaat is van de grondstofkeuze, de bindingen en de structuren die ze ontwerpen aan de hand van specifieke CAD-programma's. Ook de bedrijven zijn welkom om nieuwe projecten uit te testen. Deze nieuwe machine laat toe dat op een tijd- en kostenefficiënte manier te doen, wat onmogelijk is met industriële machines.

Het FTI-lab beschikt nu al over een paar voor België unieke textielmachines (waarvan je er in heel Europa hooguit vier vindt). Daar komt ook nog een stomer bij om textiel met reactieve kleurstoffen na te behandelen op volle breedte. Ook dit biedt heel wat perspectieven voor designers. Een ander belangrijk aspect binnen de opleiding is colour management. Studenten moeten kwaliteitscontroles kunnen uitvoeren, verfrecepturen kunnen berekenen en verfprocessen kunnen optimaliseren. De investering in een spectrofotometer was volgens HOGENT en Fedustria dan ook onontbeerlijk.
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren