Zoeken
 
 

Sectorakkoord gesloten voor 120.000 arbeiders in metaal-, machine- en elektrische bouw


1 juli 2019
Technologiefederatie Agoria en de vakbonden van de metaal-, machine- en elektrische bouw hebben een nieuw sectorakkoord gesloten. Het akkoord bevat afspraken voor 2019 en 2020 en behelst vier luiken: de loonvorming, de harmonisering arbeiders/bedienden, de loopbaanontwikkeling en het sociaal overleg (binnen paritair comité 111).
Het akkoord geeft een volledige invulling van de beschikbare loonmarge van 1,1 procent, waarbij ondernemingen die dit wensen dit op een bedrijfsspecifieke manier kunnen invullen. De loonmarge van 1,1 procent wordt via een enveloppe op ondernemingsvlak in paritair overleg voor 30 september 2019 ingevuld. Mocht er hierover geen akkoord komen, dan worden de lonen met 1,1 procent verhoogd. De inwerkingtreding van deze enveloppe of loonsverhoging is voorzien op 1 juli 2019. Er is een aanbeveling voorzien om bij de invulling van de enveloppe absolute voorrang te geven aan de harmonisering van de loon- en arbeidsvoorwaarden tussen de arbeiders en de bedienden. Ook het minimumloon wordt op 1 juli 2019 met 1,1 procent verhoogd.

Harmonisering tussen arbeiders en bedienden

Naast de aanbeveling om op bedrijfsvlak de loonenveloppe bij voorrang aan te wenden voor de harmonisering van arbeiders en bedienden, worden de lopende sectorale besprekingen om de diverse CAO-bepalingen arbeiders en bedienden op elkaar af te stemmen, verder gezet. Dit heeft onder meer betrekking op de regelingen rond de eindejaarspremie. Maar ook worden de tussenkomsten in woon-werkverkeer vereenvoudigd en meer georiënteerd op duurzame mobiliteit.

Loopbaanontwikkeling

Er is afgesproken om een gemeenschappelijk sectoraal project duurzame inzetbaarheid op te zetten dat tot doel heeft het inhoudelijk en financieel ondersteunen van werkgevers en werknemers bij de uitdagingen die gepaard gaan met langere loopbanen. Het reeds eerder afgesproken groeipad naar gemiddeld 5 dagen opleiding per jaar vanaf 2020 werd herbevestigd. Het jaarlijks aantal opleidingsuren per persoon wordt uitgebreid van 8u naar 16u en dit met het oog op het verwerven van de nodige toekomstgerichte competenties.

Inzake het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT), landingsbanen en tijdskrediet wordt uitvoering gegeven aan alle mogelijkheden die (nog) worden geboden door de recente afspraken op interprofessioneel vlak voor de periode 2019-2020. Tenslotte zal een paritaire werkgroep zich buigen over een sectoraal kader voor loopbaansparen vanaf 2020.

Sociaal overleg

Er werden duidelijkere afspraken gemaakt over de manier om de correcte naleving van de sociale vrede te bevorderen. Tevens werd afgesproken om een paritaire reflectie op te starten om te komen tot een gemeenschappelijke visie op het sociaal overleg van en voor de toekomst. Ook zal er vanuit de sector een paritaire verklaring inzake non-discriminatie worden onderschreven.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren