Zoeken
 
 

Plus en min in industrie


Brussel, 18 juni 2019
De omzet van de Belgische ondernemingen in de deeltak van de bedrijfsvoertuigen is in het eerste kwartaal van 2019 met 4 procent gestegen. De inzakking in de laatste periode van 2018 heeft zich niet voortgezet.

Aangezien het aantal inschrijvingen in Europa blijft groeien, zal de bedrijvigheid van deze sector de komende maanden op een hoog peil blijven. Na een inzakking in de tweede helft van 2018 is de industriële omzet van de assemblage en de toeleveranciers voor bedrijfsvoertuigen aan het begin van het jaar duidelijk gestegen. Bovendien werd het peil van het eerste kwartaal van 2018 met 4 procent overschreden. Die opleving werd overigens ruim gedeeld in de sector aangezien zes van de tien ondernemingen een omzet boekten die hoger lag dan begin 2018.

 

De ontwikkeling van de activiteit volgt de opwaartse tendens van de inschrijvingen van nieuwe voertuigen. Volgens de statistieken van de ACEA voor de Europese Economische Ruimte waren dat er in de eerste drie maanden van 2019 5 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2018. Het aantal inschrijvingen van voertuigen van meer dan 3,5 ton en van minder dan 3,5 ton is met een vergelijkbaar percentage gegroeid. Voor kleine bedrijfsvoertuigen ging het om het 23ste kwartaal van stijging op jaarbasis. Het bereikte peil haalt echter amper dat van het tweede kwartaal van 2008. Voor voertuigen van meer dan 3,5 ton liggen de inschrijvingen, ondanks een over het geheel genomen positieve tendens sinds eind 2014, nog altijd 14 procent lager dan begin 2008.


De volgende maanden zouden de assemblagebedrijven en de toeleveranciers voor bedrijfsvoertuigen blijven profiteren van een sterke vraag. De bedrijvigheid van de deeltak zou dus op een hoog peil blijven.

 

In mei is de NBB-barometer van de technologische industrie 5 punten gezakt. Daarbij moet de aandacht worden gevestigd op twee elementen. Ten eerste zijn de meeste sectorale curves gezakt. Dit illustreert dat de algemene perceptie minder gunstig is. Ten tweede wordt de beweging aanzienlijk versterkt door de scherpe terugval van de curve voor de non-ferro. Zonder de non-ferro zou de curve veel stabieler zijn. Op sectorniveau lopen vrijwel alle barometers al verschillende maanden terug. Alleen de transportmiddelen ontsnappen dus aan deze tendens en hebben een piek bereikt ten opzichte van de voorbije jaren. Metaalproducten en elektro behouden een gunstige conjuncturele positie, ondanks de daling van hun barometer. Machinebouw, kunststoffen en rubber en ICT zijn als gevolg van opeenvolgende dalingen van de barometers terechtgekomen in een ongunstige positie ten opzichte van de voorbije jaren.


www.agoria.be

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren