Zoeken
 
 

Handelsoorlog heeft zijn weerslag op wereldeconomie


Brussel, 14 mei 2019
Financiële markten zijn op dit moment helemaal in de ban van de onderhandelingen tussen China en de VS. Waar een akkoord werd verwacht, zijn extra heffingen van de VS op China opgelegd.
Het leek de afgelopen weken alsof de onderhandelingen tot een akkoord zouden leiden, maar recent draaide de teneur volledig. Trump tweette dat de tarieven op $200 miljard aan Chinese importen van 10 naar 25 procent zouden gaan. De onderhandelingen zijn nu onvoldoende gevorderd om deze maatregel van tafel te halen en daardoor is deze tariefsverhoging al ingegaan. China verhoogt vanaf 1 juni de tarieven op 60 miljard dollar aan Amerikaanse producten naar 25 procent, meldt het Chinese ministerie van Financiën. Trump tweette ook dat de VS tarieven op alle producten uit China in zal voeren. Zo wordt er op het scherpst van de snede onderhandeld. Dit alles heeft zijn weerslag op de wereldeconomie, omdat de betrokken economieën de groei hierdoor zien dalen. De Bank of England becijferde recent dat de maatregelen die tot vandaag genomen waren al een negatief effect van 0,5 en 1 procent op de Amerikaanse en Chinese economie hebben over de komende drie jaar. Met de hogere tarieven wordt dat effect nog groter. Vooral multinationals hebben te kampen met de hogere heffingen. Door mondiale supply chains ondervinden zij hier veel hinder van en zien zij kosten stijgen. Ook voor de Europese economie zijn de effecten vooral negatief. De vraag naar Europese producten lijdt vanuit de VS en China dankzij de hogere onderlinge tarieven en daarnaast zorgt de onrust voor dalend vertrouwen onder bedrijven.

Waar de cijfers over het eerste kwartaal voor optimisme zorgde, zal een langere en heviger handelsoorlog tussen de VS en China ook in Europa de groei negatief beïnvloeden. Omdat eenmalige factoren de groei in het eerste kwartaal omhoog hielpen, lijkt handhaving van het groeitempo in het tweede kwartaal sowieso moeilijk haalbaar. Op financiële markten zorgen de ontwikkelingen van deze week voor onrust. De S&P 500 daalde de hele week en staat nu 2,5 procent lager dan aan het eind van vorige week. De volatiliteit steeg naar het hoogste niveau sinds eind januari. De AEX staat bijna drie procent lager op het moment van schrijven en de Shanghai Composite Index is deze week zelfs 4,5 procent verloren. De onrust zorgt er ook voor dat veilige havens nog meer in trek zijn. De Duitse 10-jaars rente staat deze week weer onder de nul. De vraag is wanneer er een oplossing voor het conflict wordt gevonden. Wat er zich binnenskamers afspeelt tussen de VS en China is moeilijk te zeggen, maar het lijkt erop dat dit óf het begin is van een verlenging en verdieping van het conflict óf de laatste felle strubbelingen zijn voordat er een akkoord gesloten wordt. Hoe dan ook geven de recente ontwikkelingen aan dat de EU de borst nat mag maken voor de komende onderhandelingen met de VS over een vernieuwd handelsakkoord.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren