Zoeken
 
 

ThyssenKrupp en Tata Steel blazen fusie af


Essen (DE), 13 mei 2019
Thyssenkrupp en Tata Steel verwachten dat de Europese Commissie de geplande gemeenschappelijke onderneming voor de staalsector blokkeert. Na het gesprek van vandaag met de Europese Commissie verwachten Thyssenkrupp en Tata Steel dat de geplande joint venture van hun Europese staalactiviteiten niet doorgaat wegens de aanhoudende bezorgdheid van de Commissie.

Dit melden ThyssenKrupp en Tata Steel in een verklaring op hun websites. De Europese Commissie heeft de voorgestelde verbeteringen door Thyssenkrupp en Tata Steel aan een nieuwe markttoets onderworpen. Deze toets kwam niet tegemoet aan de bezorgdheid van de Commissie, hoewel beide staalconcerns zeggen aanzienlijke verdere concessies te hebben gedaan. Een van de punten was bijvoorbeeld het afstoten van de Belgische verzinklijn Segal, onderdeel van Tata Steel, . De verkoop van deze zogeheten verzinklijn past in het kader van de fusie met ThyssenKrupp. Dit bij Luik gelegen dochterbedrijf bewerkt 500.000 ton staal dat van de Tata Steel staalfabriek uit IJmuiden wordt aangeleverd. Segal bedient met zijn verzinkte producten de automobielsector die voor Tata Steel van cruciaal belang is vanwege de hoge toegevoegde waarde van de producten.

 

De partners gaan er derhalve van uit dat de Europese Commissie de gemeenschappelijke onderneming niet zal goedkeuren. De Europese Commissie zal dit officieel voor 17 juni beoordelen.


Tata Steel, het moederbedrijf van de voormalige Koninklijke Hoogovens in IJmuiden, en industrie- en staalconcern Thyssenkrupp maakten in juni vorig jaar bekend hun staalactiviteiten in Europa samen te voegen. Ze hadden nog goedkeuring van de Europese mededingingsautoriteit nodig.

 

Tata Steel

Hoewel de voorgestelde joint venture voor Tata Steel een belangrijk strategisch initiatief was om een duurzame portefeuille in Europa te creëren, blijft Tata Steel zich daarvoor inzetten. Momenteel is ongeveer twee derde van de activiteiten van Tata Steel in India gevestigd. Het concern verwacht - mede door de ingebruikname van de 5 miljoen ton staalfabriek Kalinganagar - dat zijn winstgevendheid verder zal toenemen. De activiteiten in India bevinden zich in een goede positie zodat inkomsten en cashflow-prestaties zich blijven verbeteren ten opzichte van 2018-19.
 

Heroriëntatie Thyssenkrupp

Gezien het verwachte mislukte resultaat van de voorgenomen fusie zal de raad van bestuur van Thyssenkrupp AG de raad van commissarissen voorstellen om de geplande splitsing in twee onafhankelijke ondernemingen niet door te voeren. In plaats daarvan zal Thyssenkrupp zich fundamenteel heroriënteren om zijn operationele prestaties aanzienlijk te verbeteren. Als onderdeel van deze nieuwe strategie zal de Raad van Bestuur van Thyssenkrupp AG ook een beursgang van Elevator Technology aan de Raad van Commissarissen voorstellen.

Als gevolg van deze ontwikkeling zullen de verwachte boekwinsten als gevolg van de sluiting van de Steel Joint Venture niet worden gerealiseerd. Vanuit het perspectief van vandaag verwacht de Groep - met inbegrip van de Staaldivisie - een aangepaste EBIT van 1,1 tot 1,2 miljard euro. De Groep verwacht een nettoverlies voor het jaar.

   
Kartel zware platen
Thyssenkrupp Steel Europe AG is ook nog onderwerp van een vooronderzoek naar vermeende kartelafspraken voor zware platen en vlak koolstofstaal. De procedure op het gebied van vlak koolstofstaal is inmiddels gestaakt. Door de vergevorderde besprekingen met het Bundeskartellamt verwacht Thyssenkrupp de procedure voor zware plaat tijdig in onderling overleg te kunnen afronden. De Groep ook zal een verhoging van de bestaande voorzieningen met iets meer dan 100 miljoen euro erkennen voor de lopende kartelprocedures met betrekking tot zware platen. De voorziening wordt aldus verhoogd tot het bedrag van de verwachte boete. De vrije cashflow van de Groep zou extra beïnvloed kunnen worden door een betaling van deze boete in dit boekjaar.

 

 

 

 

 

 


 

 

ThyssenKrupp en Tata Steel blazen fusie af'
De raad van bestuur van Thyssenkrupp AG zal de raad van commissarissen voorstellen om de geplande splitsing in twee onafhankelijke ondernemingen niet door te voeren.
1/1
 
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren